Hlavní obsah

Čeští detektivové pomohli k nalezení ukradeného obrazu za sto miliónů dolarů

• Aktualizováno
Novinky, Petr Nový

Čeští policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se podíleli na objasnění krádeže vzácného obrazu v hodnotě kolem sta miliónů amerických dolarů. Ten byl před dvěma lety odcizen z muzea v Oděse.

Článek

Obraz „Zajetí Krista nebo Polibek Jidáše“, který namaloval italský malíř Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571 – 1610), mohli ještě před dvěma lety obdivovat návštěvníci muzea Východního a Západního umění v Oděse. V červenci 2008 byl z muzea odcizen.

Obraz italského mistra z přelomu šestnáctého a sedmnáctého století byl před dvěma lety odcizen na Ukrajině. I díky českým detektivům je nyní opět ve správných rukou.

Nevyčíslitelná kulturní hodnota

„Jeho cena byla odborníky vyčíslena řádově na částku sto miliónů amerických dolarů. Jeho kulturní hodnota je však nevyčíslitelná a není proto divu, že pátrání po zlodějích i samotném kulturním skvostu se rozběhlo nejen na Ukrajině,“ řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Začátkem letošního roku se policistům začaly rýsovat konkrétní poznatky k možným pachatelům krádeže. Detektivové ÚOOZ označili jako hlavní podezřelé trojici mužů z bývalého Sovětského svazu.

Prodej v Česku na přelomu února a března

Odcizený obraz se měl podle detektivů nacházet v Česku, Německu nebo Holandsku a pachatelé měli mít snahu obraz prodat, neboť sehnali kupce.

„Další konkrétní a cenná informace českých detektivů hovořila o tom, že k prodeji samotného obrazu by mělo dojít na přelomu února a března letošního roku v České republice,“ doplnil Hanták.

Selhání jednání na samém začátku

27. února do ČR přicestoval z Kyjeva jeden z podezřelých, který se ubytoval v centru Prahy. Jak se následně ukázalo, informace detektivů ÚOOZ byly přesné. Ještě týž den odpoledne začalo v jednom z luxusních pražských hotelů jednání o případném prodeji obrazu mezi podezřelým a zájemcem o koupi.

Jednání o prodeji ale selhalo již na samém začátku. Obě strany se v Praze nedohodly ani 27. ani následně 28. února. Prodávající neumožnil kupujícímu prohlídku obrazu a nedohodli se ani na nabízené ceně.

Zadržení pachatelů

Přestože k obchodu v Praze nedošlo, následovala další rozsáhlá opatření a rozšířila se mezinárodní spolupráce. Na pachatele i obraz se zaměřili policisté nejen na Ukrajině, v České republice a v Německu, ale také v Nizozemsku, Portugalsku, Francii a Lotyšsku.

Společné úsilí mnoha policejních sborů slavilo úspěch 25. června letošního roku, kdy byla část organizované skupiny zadržena při uzavření obchodu v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám