Hlavní obsah

Policie vykázala z domu dceru kvůli napadání matky

Moravskoslezští policisté nevyužívají možnost vykázat násilníka z bytu pouze v případech, kdy muž týrá a napadá svou manželku. V Ostravě o víkendu vykázali z bytu na deset dnů jednapadesátiletou ženu, která napadala svou dvaaosmdesátiletou matku. Sdělila to mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dcera podle policie v pátek kolem 01:00 při návratu domů napadla v opilosti svou matku ve spánku. Když vešla do jejího pokoje, strhla jí přikrývku a snažila se ji stáhnout z postele. Následovaly vulgární nadávky a výhružky. Útoku na matku zabránil až devětačtyřicetiletý syn, který přivolal policii, uvedla Holčáková.

Policisté naměřili dceři 2,64 promile alkoholu, proto ji převezli k vystřízlivění na záchytnou stanici. "Zjistili jsme, že zřejmě nedošlo k ojedinělému incidentu, ale pravděpodobně dochází k dlouhodobým slovním i fyzických atakům stoupající intenzity na matku," konstatovala Holčáková.

Po vystřízlivění proto policisté dceru vykázali z domu na deset dnů. Také zahájili vyšetřování kvůli možnému spáchání přečinu týrání osoby žijící ve společném obydlí.

Součástí vykázání je v takových případech rovněž zákaz návratu do vymezených prostor. Soud může toto rozhodnutí prodloužit. Mezi domácí násilí se řadí fyzické, psychické nebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, které se děje opakovaně v jejich soukromí.

Z domu byly vykázány stovky lidí

Policie v České republice vykázala z domova v prvním pololetí kvůli domácímu násilí celkem 567 lidí. Vyplývá to ze statistik, které ve spolupráci s Asociací pracovníků intervenčních center ČR zpracovává Bílý kruh bezpečí. Letošní výsledek je o 127 případů horší než za stejné období loňského roku a vůbec nejhorší od roku 2007.

Nejvíce násilníků vyprovodili policisté v Ústeckém kraji (67), Praze (62) a Moravskoslezském kraji (61). Naopak v Plzeňském kraji bylo letos vykázáno pouze 18 lidí a v Královéhradeckém 21.

Reklama

Výběr článků

Načítám