Hlavní obsah

V červenci zatím zahynulo při dopravních nehodách 93 lidí

Letošní červenec se zřejmě zapíše do statistik úmrtnosti na českých silnicích mezi nejméně tragické měsíce. Během prvního měsíce prázdnin dosud zahynulo při nehodách 93 osob, což třetí nejnižší počet obětí v tomto měsíci za posledních dvacet let. Příznivější data viděli policisté loni, kdy zahynulo na silnicích 75 lidí, a před čtyřmi lety zahynulo ještě o dva lidi méně.

Foto: ČTK

Nehoda na Novojičínsku, kde v neděli 4. 7. zemřeli dva muži ve věku 20 a 21 let.

Článek

Naopak nejhorší statistiku má červenec roku 2003, tehdy o život přišlo 159 lidí.

Dopravní policisté každoročně na konci školního roku upozorňují řidiče, že prázdniny jsou rizikovým obdobím pro nehodovost. Z tohoto důvodu policisté plánují na oba prázdninové měsíce velké množství dopravněbezpečnostních akcí.

Přesto se pátek 9. července již zapsal do statistik. V tento den při kolizích totiž vyhasly životy 12 osob. Naposledy si tolik obětí vyžádaly nehody 30. září v roce 2006.

Příčinu smutné bilance prvních prázdninových dnů nedokážou odborníci přesně pojmenovat. Velkou měrou se na počtu kolizí zřejmě podepsalo i horké počasí, které velkou část července doprovázelo. Podle odborníků je řidič ve vedru unavený, špatně se soustředí, zhoršují se jeho reakce, je nepřesný a pomalý.

Policisté přesto zaznamenali tři červencové dny, kdy si havárie nevyžádaly žádný lidský život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám