Hlavní obsah

Detektivové jsou hladoví po Pitrových informacích

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadržení uprchlého podnikatele Tomáše Pitra ve Švýcarsku může mít pro českou policii velký význam. Detektivové z protimafiánského útvaru totiž už teď intenzivně přemýšlejí, na co všechno by se ho v případě úspěšného vydání zpět do Česka zeptali.

Článek

Málokdo má totiž takové informace z podsvětí i byznysu, jako právě Pitr.

Ten byl dlouho nejbližším spolupracovníkem zavražděného podnikatele a nekorunovaného krále českého podsvětí Františka Mrázka a pravděpodobně po jeho smrti také převzal pověstný „Mrázkův archiv“. Tedy několik tašek doslova napěchovaných kompromitujícími informacemi na množství lidí z byznysu, kriminálního prostředí, ale i politiky, které Mrázek léta pečlivě shromažďoval.

„Pitr je studnice informací. Těch věcí, které ví, je spousta a my se budeme samozřejmě snažit dostat ke všem,“ řekl k tomu šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Právě jeho lidé stáli za úspěšným Pitrovým dopadením a právě jeho detektivové také v nedávné minulosti vyšetřovali desítky dosud neobjasněných mafiánských vražd, včetně popravy Mrázka z roku 2006.

„Určitě by mohl k těmto případům poskytnout cenné informace. Pokud to půjde, budeme s ním o tom určitě jednat,“ poznamenal Šlachta. Kolik spisů by mohli detektivové díky Pitrovým informacím otevřít, nechtěl jejich šéf odhadovat, uvedl nicméně, že by jich mohlo být skutečně hodně.

Zároveň ale doplnil, že bude pouze na Pitrovi, jestli vůbec českým policistům nějaké informace „pustí“, a pokud ano, tak jaké. „Jsme napnutí,“ přiznal šéf ÚOOZ.

Pitrova návratu se mnozí obávají

Předchůdce Šlachty v čele protimafiánského policejního útvaru Jan Kubice v této souvislosti poznamenal, že Pitr by mohl být cenným zdrojem informací především u obchodních záležitostí a kauz spojovaných s Mrázkem. „Celou dobu se v tom prostředí pohyboval,“ poznamenal Kubice.

Pitr se bude podle jeho názoru svému možnému vydání vehementně bránit a právě v tom okamžiku by mohl začít mluvit. „Očekával bych ale, že se v takovém případě bude bavit spíše se švýcarskými policisty než s těmi českými,“ sdělil Kubice.

Podle jednoho z bývalých elitních detektivů, který se v minulosti u policie zabýval prorůstáním organizovaného zločinu do politiky a řešil ty nejzávažnější kauzy, u nás na tom, aby Pitr začal pouštět citlivé informace, obecně příliš velký zájem není.

„Ví toho hodně i na vlivné lidi,“ naznačil někdejší detektiv. Že jde o ožehavé téma ostatně včera připustil i Šlachta: „Poměrně hodně lidí není vůbec rádo, že je Pitr chycený, především z podsvětí.“

Protimafiánský útvar si za významný podíl na dopadení Pitra vysloužil pochvalu od premiéra Petra Nečase (ODS) i od ministra vnitra Radka Johna (VV) a v médiích se už proto začalo spekulovat o možném Šlachtově povýšení do nejvyšších pater policie, konkrétně na post náměstka policejního prezidenta.

Sám Šlachta to ale ve čtvrtek odmítl. „Žádnou takovou nabídku jsem nedostal a i kdyby přišla, tak bych ji odmítl. Chci zůstat na útvaru, kde mě to baví a jsem tu spokojen,“ řekl k tomu Právu Šlachta s tím, že ÚOOZ je navíc potřeba stabilizovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám