Hlavní obsah

Muž zemřel, když se v ukradené lodi zřítil z jezu

Právo, Milan Vojtek
Břeclav

Za plavbu na pramici v opilém stavu zaplatil životem pětadvacetiletý Rakušan, který se ve čtvrtek časně ráno vydal po hladině Dyje v Břeclavi. Skončil pod jezem, odkud již nevyplaval.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

„Viděl jsem muže, který právě na pramici sjel pod břeclavský jez a už nevyplaval,“ telefonát zhruba tohoto znění vyburcoval v 5.30 hodin do akce na hladině řeky dvě jednotky hasičů. Muž, který událost sledoval z balkónu bytového domu v sousedství vodního díla, uvedl, že nešťastník neměl vesla, byl vybaven pouze nějakým klackem a blížící se nebezpečí zjevně ignoroval. Když loď sjela z několik metrů vysokého jezu, už nevyplaval.

Přivolaní hasiči pod jezem objevili pouze poničenou pramici. Snažili se prohledávat řeku, silný proud jim ale práci komplikoval. Vypomohli vodohospodáři. „Snížili jsme odtok z novomlýnské přehrady z pětačtyřiceti na třicet kubíků. To se ale projeví až za několik hodin. Rychlejší účinek bude mít převedení většího průtoku do odlehčovacího koryta,“ uvedl hned ráno vedoucí břeclavského závodu Povodí Moravy Ladislav Vágner.

Byl zjevně opilý, ležel v loďce a nohy měl ve vodě.
svědek

Pomoc vodohospodářů se projevila zhruba do hodiny a řeka pod jezem začala klesat Hasiči mezitím vyrazili prohledávat řeku i na dalším úseku směrem ke státní hranici s Rakouskem. Do akce se zapojil i policejní potápěč. Pátrání skončilo po zhruba šesti hodinách nálezem těla v již klidné vodě pod vypuštěným jezem.

Policisté mezitím pátrali po okolnostech, které tragické plavbě předcházely. Podle slov rybářů v úseku nad jezem, musel muž nasednout do loďky zhruba kilometr nad jezem. Odcizil ji dalším rybářům, i proto plul bez vesel. V úseku, kudy již proplul a byl viděn muži s udicemi, vzbudil pozornost.

„Měl nějakou PET láhev, ze které si notně zavdával alkoholu. Byl zjevně opilý, ležel v loďce a nohy měl ve vodě,“ popsal setkání s podivným „vodákem“ jeden z nich.

Přímého svědka tragédie překvapilo, s jakým klidem se muž navzdory blížící se překážce plavil. Vysvětlení, proč mrtvý sjel z jezu se naskytlo po jeho identifikaci. Byl to Polák, který řeku asi neznal. Proto reagoval až pozdě a neměl žádnou šanci. Jez totiž rozhodně není stavěný jako splavný pro lodě.

„Nikdo z místních by se o něco tak bláhového, jako je sjet tento splav, ani nepokusil. Proto mi bylo jasné, že to skončí špatně. Nemohl jsem ale nic dělat,“ dodal oznamovatel neštěstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám