Hlavní obsah

Válkou policajtů na jihu Čech se bude zabývat i krajské státní zastupitelství

Právo, Pavel Orholz, Vladimír Vácha
České Budějovice

Válkou policajtů na jihu Čech, tedy případem trestního oznámení nespokojených policistů na jihočeského policejního ředitele Radomíra Heřmana a jeho náměstka pro řízení lidských zdrojů Pavla Kučeru se bude v nejbližších dnech zabývat i Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Radomír Heřman při otevírání informačního centra jihočeské policie v Českých Budějovicích.

Článek

„Ráno jsem viděl zprávu na internetu a hned jsem si vyžádal zmíněné trestní oznámení od Inspekce policie. V současné době tento dokument, ale ještě nemám, takže se k němu nemohu jakkoliv vyjádřit,“ sdělil Právu krajský státní zástupce Roman Tibitanzl.

Na článek ze středečního Práva o trestním oznámení nespokojených policistů reagoval i bývalý krajský policejní ředitel Bohumil Bezemek. Podivuje se především nad vztahy, které na krajské správě zřejmě panují.

„Tyto zprávy mě samozřejmě mrzí, protože jsem opouštěl krajskou policejní správu, která byla také budovaná na dobrých interpersonálních vztazích. Myslím si, že se jedná i o zásadní chybu v komunikaci nejužšího vedení správy s podřízenými. Ti se zřejmě při nedostávající diskuzi uchýlili až k trestnímu oznámení,“ konstatoval Bezemek.

Hejtman: U naší policie není vše vpořádku

Na problémy jihočeské policie poukázal i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). „V jihočeské policii už několik dlouhých měsíců není všechno v úplném pořádku. Veřejnost je svědkem i rukojmím vnitřních sporů, zmítajících policií. Tragické události posledních měsíců či let jsou toho důkazem. Tápání v případu Jana Rokose, nebo vražda Malhockých a nejasné odvolání policejního náměstka Romana Bláhy, ukazují na širší problém,“ je přesvědčený Zimola.

Opodstatněnost trestního oznámení a souvislost se zmíněnými případy, se však podle něho teprve ukáže v budoucnosti. „V každém případě ctím presumpci neviny a doufám, že vše bude řádně prošetřeno,“ dodal hejtman.

Policisté obviňují své šéfy z psychického násilí

Dotčení policisté podezírají v oznámení ředitele i jeho náměstka z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Právo má tento dokument, který už prošetřuje policejní inspekce k dispozici a jeho autoři, policisté v něm mimo jiné tvrdí, že ředitel Heřman použil psychického násilí na několik podřízených policistů v souvislosti s řešením dvojnásobné vraždy manželů Malhockých v lednu letošního roku.

Zmiňují také, že ředitel postavil mimo službu svého náměstka Romana Bláhu a prý donutil dalšího svého náměstka Romana Svatoše, aby postavil mimo službu tři policisty územního odboru České Budějovice. „Chtěl si tak zachránit vlastní kůži,“ praví se v oznámení.

Další část dokumentu se týká přestupku, ze kterého je podezřelý tajemník českobudějovického magistrátu Zdeněk Řeřábek. „Heřman si vyžádal u vedoucího Územního odboru České Budějovice plk. Ladislava Škvařila ofocení celého Řeřábkova spisu a ovlivňoval vlastní aktivní činností objektivní vyšetření případu,“ konstatují dotčení policisté. Trestní oznámení se však týká také i údajných chyb ředitele Heřmana a jeho náměstka Pavla Kučery v několika personálních záležitostech, když měli být zvýhodňováni jejich známí, nebo rodinní příslušníci.

Ředitel Radomír Heřman se v úterý vyjádřil Právu tak, že většina tvrzení z trestního oznámení je nepravdivá. Ve středu už nepodával médiím žádné informace.

Reklama

Výběr článků

Načítám