Hlavní obsah

Mladík utopil svého psa, bude pykat za mřížemi

– Petrohrad
Právo, Karel Otcovský

Šest měsíců ve věznici s dozorem stráví osmnáctiletý Patrik Voříšek z Petrohradu na Lounsku, který letos v květnu surovým způsobem zabil svého psa. Brutálně ho utopil v rybníku. Lounský soud s ním neměl ve středu slitování, za týrání zvířat ho poslal za mříže.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Osmnáctiletý Patrik Voříšek vystupoval před soudem suverénně.

Článek

Mladík se podle svých slov několik týdnů snažil německého ovčáka kříženého s malamutem zbavit, protože na něj neměl čas. Čtyřletá fenka Tessie často utíkala z domova, přitom čas od času pokousala sousedům slepice.

Pomoc hledal i u místního myslivce, kterého požádal, aby psa zastřelil. Ten ho však odmítl a odkázal na veterináře. Když však Voříšek zjistil, že by za utracení psa musel uhradit poplatek 150 korun, začal ve vsi prohlašovat, že ho raději utopí.

Nakonec hrůzný plán uskutečnil, podle vlastních slov se na něj připravoval tři týdny. V druhý májový den večer uvázal igelitový pytel naplněný kamením kolem krku věrné feny, které navíc svázal zadní končetiny provazem s připevněným těžkým kamenem. Potom nic netušícího psa bezcitně hodil do místního rybníka.

Tělo utýraného psa našli po několika dnech plavat na hladině zdejší rybáři. Otřesný nález nahlásili policii.

Soudce výmluvám obviněného neuvěřil

Na dotaz soudce proč psa neumístil do útulku pro nechtěná zvířata, obžalovaný odpověděl, že útulky jsou přeplněné a že by zdravého psa nepřijaly. Pravdou však je, že se po možnosti odložení psa do podobného zařízení vůbec nepídil.

Během hlavního líčení suverénně vystupující mladík vyslovil sice u soudu lítost nad tím, co spáchal, soudce Kamil Vacík mu však neuvěřil.

„Čin navíc provedl zvlášť zákeřným způsobem. Není proto podle mne jiné řešení, než působit na obžalovaného trestem odnětí svobody,“ zdůvodnil soudce svůj verdikt.

Rozsudek nabyl právní moci, neboť státní zástupce a překvapivě i obžalovaný se vzdali práva na odvolání. Většina obdobných případů přitom dosud končila pro tyrana pouze podmíněným trestem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám