Hlavní obsah

V Ostravě se zastřelila další policistka

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jakub Troníček, Pavel Karban

V Ostravě se v noci na středu zastřelila policistka. Právu to potvrdila mluvčí Inspekce policie Martina Lídlová. Inspekce už také převzala vyšetřování. V krátké době tak jde v Česku už o druhý podobný případ.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bílá růže a svíčka na místě, kde se zastřelila policistka z Ostravy.

Článek

Tělo mrtvé dvaadvacetileté ženy našel ve středu náhodný chodec na málo frekventovaném místě v Ostravě-Mariánských Horách. „Na místo vyjela hlídka obvodního oddělení, která v uvedeném prostoru nalezla zastřelenou ženu. Policisté zjistili, že se jedná o policistku Městského ředitelství policie v Ostravě,“ uvedl krajský policejní mluvčí Miroslav Pech.

Foto: Pavel Karban, Právo

Místo, kde se zastřelila policistka z Ostravy.

Vše zatím nasvědčuje tomu, že mladá žena, která u policie pracovala třetím rokem, spáchala pravděpodobně v noci sebevraždu.

„Prvotní prošetření případu provedla služba kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství Ostrava za přítomnosti odboru vnitřní kontroly krajského ředitelství. V dalším šetření pokračuje odbor vnitřní kontroly,“ dodal Pech a upozornil, že k tragédii došlo mimo službu. „Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by případ jakkoliv souvisel s výkonem služby,“ odmítl spekulace, spíše se hovoří o nešťastné lásce.

Proč se policistka zastřelila, se snaží policie zjistit i z výpovědí známých, kolegů a ženiných přátel. Podle informací Práva vedly ženu k sebevraždě zřejmě osobní důvody. Pech to ale nepotvrdil a stejně tak neřekl, zda se žena zastřelila služební nebo osobní zbraní.

V pražském případě mohlo jít o šikanu

Jak v úterý informovalo Právo, předminulý týden se v Praze přímo v budově pražského policejního ředitelství zastřelila 29letá policistka. [celá zpráva]

Život si vzala služební zbraní. Podle zdroje Práva blízkého vyšetřování si v dopise na rozloučenou údajně stěžovala na šikanu od nadřízených.

Sebevraždy policistů ve službě jsou i přes poslední dva případy značně neobvyklé. V roce 2008 proti sobě namířil zbraň přímo ve služebně okresního ředitelství policista z Karlových Varů. Jen několik týdnů před ním se v Karlových Varech zastřelil z rodinných důvodů další z policistů.

Známý je případ někdejšího zástupce ředitele pražské policie Zdeňka Janíčka, který byl nalezen počátkem roku 2005 ve sklepě v místě svého bydliště v Praze 4. Byl oběšený a na sobě měl 29 bodných a řezných ran. I po opakovaném vyšetřování policie uzavřela celou věc jako sebevraždu, i když motiv, proč by se měl bývalý elitní policista oběsit, se vyšetřovatelům nalézt nepodařilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám