Hlavní obsah

Polští rowdies táhli Prahou na Letnou a zastavili dopravu

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva tisíce modře oblečených fanoušků polského fotbalového klubu Lech Poznaň dorazily kolem půl sedmé ke stadiónu Sparty Praha na Letné. Jejich průvod na chvíli zcela zastavil dopravu na Čechově mostě a na části nábřeží Edvarda Beneše. Zápas skončil vítězstvím Sparty 1:0.

Článek

Zatím nedošlo k žádným incidentům. Před začátkem zápasu znemožnila policie podle své mluvčí asi 50 příslušníkům tvrdého jádra příznivců Sparty, aby se dostali s Poláky do kontaktu.

"V tomto případě jsme nemohli situaci podcenit. Speciální pořádková jednotka zasáhla včas a velice rychle," řekla mluvčí Eva Miklíková ČTK. Jelikož sparťané byli před tribunou, kam vstupenky neměli, policie je nasměrovala správným směrem. Jednoho sparťana musela předvést, protože nemohl prokázat svoji totožnost.

Foto: Právo

Policista zatýká fanouška Sparty Praha.

Poláci v šest odpoledne vyrazili přes Pařížskou ulici na Letnou. Sraz měli na Staroměstském náměstí. Nepřetržitě zpívali klubové chorály.

Sparta s polským mužstvem od 20:30 hrála duel 3. předkola Ligy mistrů, vyhrála 1:0. Byl to jeden z nejrizikovějších zápasů vůbec. Polští rowdies jsou známí násilím a rvačkami.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Fanoušci polského klubu Lech Poznaň se shromáždili na Staroměstském náměstí.

Policie kontrolovala Poláky už na hranicích

Úterní kontroly polských fanoušků v blízkosti několika hraničních přechodů se podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové obešly bez větších problémů a incidentů.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Fanoušci klubu Lech Poznaň pochodují přes Čechův most na Letnou.

Policisté kontrolovali příznivce Lechu Poznaně prakticky u všech přechodů z Polska do ČR, tedy v Bohumíně, Chotěbuzi, Dolní Lipce, Královci, Habarticích a v Náchodě.

„Na služebnu jsme předvedli ke zjištění totožnosti šest lidí úplně bez dokladů. Poté, co jsme si jejich totožnost ověřili, byli s pokutou propuštěni a mohli dál cestovat do Prahy,“ podotkla Rendlová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Polští fanoušci v Praze

Policisté podle ní nezjistili jediného fanouška, který by byl na padesátičlenném černém seznamu nežádoucích osob.

Foto: Milan Malíček, Právo

Polští fanoušci na Čechově mostě

„Zadrželi jsme ale jednoho Poláka, který už měl v Česku jednou soudní vyhoštění a protože se v republice objevil znovu, dopustil se trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Trestní řízení s ním ale zatím nezahájíme, bude znovu vyhoštěn,“ doplnila Rendlová.

Polská policie podle ní dala na seznam „evidence nežádoucích osob“ celkem padesát problémových fanoušků, ale ani jeden z nich prý zatím mezi kontrolovanými osobami nebyl.

Hlídal je vrtulník

Do Prahy fanoušci dorazili do Prahy vesměs autobusy či osobními vozy. "Vystoupili a šli si po svém někam do centra. Jejich pohyb se snažíme monitorovat, už vzlétl i policejní vrtulník. Zatím se neodehrál žádný incident,“ řekla Právu krátce po čtrnácté hodině mluvčí pražských policistů Eva Miklíková.

Doplnila, že řada polských autobusů zaparkovala na nábřeží Edvarda Beneše u Vltavy, jiné přímo na parkovišti v blízkosti letenského stadiónu. „Tím by se nám měl usnadnit následný rozchod fanoušků po zápase a jejich rozjezd domů,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám