Hlavní obsah

Osm let za nehodu s třemi mrtvými odsouzený odmítá: auto jsem neřídil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Krajský soud ve Zlíně v úterý potvrdil Josefu Tichákovi z Bystřice pod Hostýnem osm let vězení za nehodu, při které loni v létě u obce Rymice na Kroměřížsku zemřeli tři mladí lidé. Senát uznal devětadvacetiletého muže vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Tichák řídil opilý a před havárií navíc ujížděl městské policii v Holešově. Podle něj to ale není pravda, v autě údajně seděla ještě pátá osoba.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Josef Tichák s obhájkyní při vynesení rozsudku kroměřížského soudu

Článek

Soud muži kromě nepodmíněného trestu uložil i desetiletý zákaz řízení všech motorových vozidel. Potvrdil tak dubnový rozsudek kroměřížského okresního soudu, proti němuž se Tichák odvolal. Muž, jemuž hrozilo tři až deset let vězení, totiž vinu vytrvale odmítá. Podle soudů byla však jeho obhajoba spolehlivě vyvrácena. Rozsudek je pravomocný.

Tichák, kterému v krvi po nehodě zjistili 1,6 promile alkoholu, u okresního soudu řekl, že automobil neřídil on, ale "nějaký cizí kluk". Hasiči ani policisté však v místě nehody už nikoho dalšího nenalezli. Obžalovaný tvrdil, že nastoupil na místo vlevo za řidičem, únavou usnul a že se probudil zapadlý za zadními sedačkami. Podle znalce je ale nemožné, aby ve zcela zničené zadní části vozu, kde zemřely dvě dívky, nehodu přežil.

Strážníci 22. července 2009 díky kamerám ve městě zjistili, že osádka vozu rozbíjí v centru Holešova láhve. Dotyční pak nasedli do renaultu a ujížděli z města. Na výzvu hlídky k zastavení nereagovali, řidič naopak přidal plyn a jel směrem na nedalekou obec Rymice. Po několika stech metrech ale havaroval. Ve vraku zemřeli osmnáctiletý mladík z Bystřice pod Hostýnem a dvě devatenáctileté dívky z Holešova. Tichák byl zraněn lehce.

Strážníci vozidlo svým slabším vozem dále nepronásledovali, ale po chvíli uviděli záblesk a vyrazili k hořícímu autu. Řidič renaultu ve vysoké rychlosti nezvládl průjezd mírnou zatáčkou a po více než třicetimetrovém smyku vyjel mimo vozovku. Auto bočně zadní částí narazilo do pomníku obětem druhé světové války a převrátilo se na střechu. Jedna z dívek zemřela na místě, také o život dalších dvou pasažérů bojovali záchranáři marně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám