Hlavní obsah

Do Prahy míří na fotbal až tři tisíce rowdies z Poznaně

Právo, Radim Vaculík
Praha

Velmi krušný den v úterý čeká pražské policisty a zřejmě i občany hlavního města. Do metropole totiž mají už v ranních hodinách dorazit tisíce nechvalně proslulých polských fotbalových rowdies.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na Letné se dnes od 20:30 koná první zápas třetího předkola Ligy mistrů, kdy pražská Sparta přivítá polský Lech Poznaň. A právě polští fanoušci jsou po celé Evropě známí jako jedni z nejproblémovějších a nejkonfliktnějších fotbalových příznivců.

„Jsou velmi agresivní, chovají se brutálně a vyvolávají ostré střety s často závažnými následky mezi sebou, ale hlavně s policií,“ upozornila mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Podle ní má do české metropole dorazit kolem tří tisíc Poláků. „Valná většina z nich je skutečně problémových a vesměs dorazí v autobusech a v osobních autech,“ podotkla.

Vzhledem k tomu, že polská strana získala na zápas asi 2 500 vstupenek, mají policisté obavy, že se někteří fanoušci z Poznaně budou snažit dostat na stadión bez lístku i pomocí násilí.

Mají se shromáždit v centru

Pražská policie připravuje přísná a rozsáhlá bezpečnostní opatření během celého dne a po celém hlavním městě. Nasazeny mají být stovky policistů i vrtulník.

„Už od brzkých hodin budeme monitorovat všechny příjezdové komunikace do metropole a poté sledovat pohyb fanoušků po městě,“ uvedla včera Miklíková.

Doplnila, že policisté budou na příjezdových komunikacích autobusy a auta polských příznivců kontrolovat.

Policisté podle ní počítají s tím, že odpoledne se většina fandů Poznaně začne shromažďovat na Staroměstském náměstí, odkud zamíří na letenský stadión.

"Raději nechodit ven a přeparkovat auta"

„Průvod budeme doprovázet přes Pařížskou ulici směrem na nábřeží a na Letnou. Lidé by proto v té době měli počítat s několika krátkodobými uzavírkami silnic,“ přiblížila Miklíková.

Apeluje také na obyvatele Letné, aby se v okolí před a během zápasu vůbec nezdržovali a raději přeparkovali i svá auta, protože hrozí jejich zničení agresivními fanoušky.

Na příjezd příznivců z Poznaně se ale nechystají jen pražští policisté. Do bezpečnostních opatření se zapojí také cizinecká policie, která bude sledovat všechny větší i některé menší hraniční přechody z Polska do ČR a kontrolovat autobusy i auta.

Následný pohyb fanoušků po Česku pak mají monitorovat i policisté v jednotlivých krajích, aby tak zamezili například rabování benzínových stanic či jiným násilným konfliktům.

Mluvčí poznaňské policie Andrzej Borowiak včera pro ČTK mírnil obavy Čechů z polských fanoušků. Příznivci tamního klubu údajně patří k těm ukázněným. Fanouškovské sdružení prý má také pravidlo, že zahraničních zájezdů se mohou účastnit jen lidé, se kterými nebyly dříve problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám