Hlavní obsah

V Praze se zastřelila mladá policistka. Mohlo jít o reakci na šikanu

Právo, Jakub Troníček
Praha

Přímo v budově pražského policejního ředitelství se předminulý týden podle zjištění Práva zastřelila policistka z hospodářské kriminálky. Sebevraždu své podřízené v pondělí potvrdil šéf pražské policie Martin Červíček s tím, že se zastřelila služební zbraní.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na místě byl nalezen dopis na rozloučenou. V současné době případ šetří inspekce policie,“ řekl Právu bez dalších podrobností Červíček.

Podle zdroje Práva blízkého vyšetřování spáchala vyšetřovatelka sebevraždu ve věku devětadvaceti let a v dopise na rozloučenou si údajně stěžovala na šikanu od nadřízených. Červíček ani mluvčí inspekce Martina Lídlová se k tomu nechtěli jakkoliv vyjadřovat. Policistka prý byla ve službě necelé tři roky. „Můžu pouze potvrdit, že se touto událostí zabýváme, jakékoliv další podrobnosti ale sdělovat nebudeme,“ konstatovala mluvčí.

Šéf policejních odborů Milan Štěpánek v této souvislosti Právu řekl, že za poslední dobu žádné stížnosti na chování nadřízených na pražské kriminálce nezaznamenal. Sebevraždy policistů ve službě jsou podle něj každopádně značně neobvyklé. „Za celou dobu své praxe si jich pamatuji jen několik,“ poznamenal odborář.

V roce 2008 proti sobě namířil zbraň přímo ve služebně okresního ředitelství policista z Karlových Varů. I on přitom pracoval na oddělení hospodářské kriminality. Jen několik týdnů před ním se v Karlových Varech zastřelil z rodinných důvodů další z policistů.

Známý je případ někdejšího zástupce ředitele pražské policie Zdeňka Janíčka, který byl nalezen počátkem roku 2005 ve sklepě v místě svého bydliště v Praze 4. Byl oběšený a na sobě měl 29 bodných a řezných ran. I po opakovaném vyšetřování policie uzavřela celou věc jako sebevraždu, i když motiv, proč by se měl bývalý elitní policista oběsit, se vyšetřovatelům nalézt nepodařilo.

V zahraničí v poslední době spáchal sebevraždu např. někdejší vyšetřovatel případu únosu Rakušanky Nataschi Kampuschové, kterou osm let držel ve sklepě duševně narušený Wolfgang Priklopil. Podle rakouských médií trpěl detektiv depresemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám