Hlavní obsah

Chlapci si okopírovali pětistovky a chtěli za ně cigarety

Právo, Pavel Karban
Bruntál

Do pořádných problémů se dostala trojice mladíků ve věku 15, 16 a 17 let z Bruntálu. Aby měli na útratu, okopírovali kluci pětistovku. Kriminalisté je nyní stíhají kvůli padělání a pozměnění peněz, za což jim hrozí až čtyři roky ve vězení.

Článek

„Zhruba před týdnem odpoledne přišel do restaurace v Bruntále mladík. Chtěl cigarety a zaplatil pětistovkou. Ženě se ale bankovka zdála divná a při důkladnějším prohlédnutí zjistila, že se má v ruce padělek,“ popsala krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská s tím, že přivolaní policisté odjeli na služebnu s padělanou bankovkou i mladíkem.

Ten dlouho nezapíral a prozradil, proč a kde falešnou pětistovku vzal. „Vypověděl, že se s kamarády domluvili na tom, že okopírují peníze, ať mají na útratu.“ Jeden z výtečníků proto přinesl pětistovku, kterou oboustranně okopírovali na domácí kopírce. Spokojeni prý byli až s několikátou kopií, kterou kvůli větší pravdivosti trošku „ušpinili“. „Padělek vzal později zadržený mladík a vydal se s ním do restaurace koupit cigarety,“ doplnila mluvčí. Potvrdila, že policisté kromě falešně bankovky zajistili i zařízení, na kterém byl padělek zhotoven.

Policisté opakovaně upozorňují na skutečnost, že si lidé, včetně mladistvých, neuvědomují, že za padělání a pozměnění peněz hrozí 3 až 8 let vězení. „Většinou chápou své jednání jako malý podvod či přestupek v hodnotě 200 až 1 000 korun a nepřipouští si, že k ochraně měny má stát v trestním zákoníku speciální, daleko přísnější ustanovení,“ uvedla Štětínská. Podle ní vyšetřovali policisté za prvních šest měsíců letošního roku na území Moravskoslezského kraje 272 případů padělaných peněz, při kterých bylo zadrženo 349 bankovek a odhaleno 33 padělatelů. Šestnáct z nich bylo dospělých, devět mladistvých a osm nezletilých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám