Hlavní obsah

Matka naplánovala se synem vraždu druhého syna

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Policistům se podařilo odhalit a zastavit přípravu vraždy třiatřicetiletého muže. Objednavatelem činu přitom byla jeho vlastní matka a její další, 25letý syn. K vraždě mělo dojít zřejmě na počátku tohoto týdne a vykonat ji měli tři najatí lidé za sto tisíc korun a cennosti z domácnosti.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kriminalista Antonín Hrdlička ukazuje 15000 korun, které dostali vykonavatelé jako zálohu na vraždu.

Článek

„Když jsme v neděli získali první informace o objednávce vraždy, nechtěl jsem jim téměř ani věřit. S případem, kdy si matka objedná vraždu svého vlastního dospělého syna, jsme se dosud nikdy nesetkali. Jak však ukázalo další vyšetřování, šlo skutečně o objednávku vraždy kvůli dlouho se vlekoucím sporům mezi matkou a dospělým synem,“ uvedl kriminalista Antonín Hrdlička.

Jak policie zjistila, dvaapadesátiletá žena se v neděli sešla se třemi vykonavateli vraždy. Jednoho z nich už znala z dřívějška. Ještě v neděli jim donesla jako „zálohu“ a důkaz toho, že objednávku myslí vážně, některé cennosti z domácnosti, například počítač, televizi či DVD přehrávač.

S takto chladnokrevným jednáním jsem se ještě ve své praxi nesetkala
státní zástupkyně

Zároveň trvala na tom, aby byl čin vykonán co nejdříve. Vykonavatelům také předala fotografii svého syna a klíče od jeho domu. K otřesnému činu mělo dojít podle „objednávky“ už v úterý či ve středu tento týden.

„V pondělí pak začala intenzivně shánět peníze a při předání zálohy 15 000 korun jsme ji zadrželi i s muži, u kterých si vraždu objednala,“ doplnil Hrdlička. O den později byl policisty zadržen spolupachatel ženy, její pětadvacetiletý syn, který pracuje jako řidič a policie ho zatkla ve spolupráci se středočeskými kolegy přímo na silnici. Všichni nyní čekají na uvalení vazby.

Oběť rozpory nepopírá, vraždu však nečekala

Policie už od neděle úzce spolupracuje se státním zastupitelstvím. „S případy trestných činů v rodinách se setkáváme, ovšem s takto chladnokrevným jednáním jsem se ještě ve své praxi nesetkala,“ uvedla státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Podle dostupných informací žije biologická matka obou synů, kteří však mají rozdílné otce, v normálním sociálním prostředí. V poslední době spolu nežili sice všichni pod jednou střechou, nicméně v obci, odkud pocházejí, k sobě mají velice blízko.

Viníci se přiznali, hrozí jim až 20 let

Muž, který měl být sprovozen ze světa, dlouhodobé rozpory s matkou nepopírá, ovšem fakt, že si na něj objednala s bratrem možné vrahy, jej šokoval. S něčím takovým podle jihomoravského policejního ředitele Tomáše Kužela ani v nejmenším nepočítal.

Viníci se již k činu doznali. O trojici vykonavatelů nechce policie uvést žádné podrobnosti, a je tedy možné, že to byl právě některý z nich, který je na objednávku vraždy upozornil. V případě, že soud uzná postup dvojice jako promyšlenou a plánovanou přípravu vraždy, jim hrozí vězení od 12 do 20 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám