Hlavní obsah

Policie skončila šetření Wolfovy kauzy a chystá návrh na obžalobu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie v těchto dnech ukončila po osmi měsících vyšetřování kauzy bývalého poslance za ČSSD Petra Wolfa (49) a jeho manželky Hany (47) kvůli zneužití státních dotací.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Wolf

Článek

Obvinění se nyní mají seznámit s rozsáhlým vyšetřovacím spisem a poté se dá podle informací Práva očekávat, že policisté podají státnímu zástupci návrh na jejich obžalobu.

„My jsme vyšetřování v podstatě skončili. Na celý příští týden mají obvinění a jejich obhájci stanoven termín k prostudování spisu. Dají se ještě čekat jejich návrhy na doplnění dokazování a poté uvidíme,“ řekl v úterý Právu dozorový žalobce Dušan Táborský z ostravského krajského státního zastupitelství.

Policisté Wolfa obvinili loni v listopadu krátce poté, co jej k trestnímu stíhání vydala Sněmovna. Viní ho ze dvou různých skutků.

„V prvním jde o úvěrový podvod dílem dokonaný a dílem nedokonaný a ve druhém o zkreslování údajů o stavu hospodaření a porušování autorského práva,“ řekl tehdy Právu Táborský s tím, že Wolfovi hrozí pět až dvanáct let vězení.

Wolf: je to politicky motivovaná kauza

„Samozřejmě s tím stíháním nesouhlasím,“ reagoval po svém obvinění poslanec, který však následně neuspěl se svou stížnosti proti zahájení stíhání. V úterý svá slova zopakoval.

„Vidím to s odstupem času pořád stejně. Je to politicky motivovaná kauza a budeme postupovat podle práva,“ podotkl Wolf a doplnil, že bude požadovat zastavení svého stíhání.

Podle policistů Wolf zneužil několikamiliónové státní dotace prostřednictvím své firmy UT 2002. Část ze státních peněz od ministerstva životního prostředí údajně použil k jiným než k původně určeným účelům. Později ale média přišla s tím, že Wolf už s ministerstvem uzavřel dohodu o narovnání a finančně se s úřadem vypořádal.

Kvůli stejnému skutku policie letos v únoru obvinila i Wolfovu manželku, a to pro nový trestný čin dotační podvod. Za ten jí hrozí dva roky až osm let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám