Hlavní obsah

Za vraždu dvouměsíční dcery hrozí muži výjimečný trest

– Cehnice
Právo, Petr Pokorný

Až výjimečný trest hrozí pětadvacetiletému Milanu Pohlodkovi za vraždu jeho dvouměsíční dcery. Silvestrovskou tragédií, k níž došlo v Cehnicích na Strakonicku, se v pondělí začal zabývat trestní senát Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Milan Pohlodko v soudní síni.

Článek

Pohlodko měl podle obžaloby dítě usmrtit úderem do hlavy a následným prošlápnutím hrudníku. Přivolaní lékaři už děvčátku nemohli pomoci. Na místě činu je vystřídala už jen policie a pohřební služba.

Mladý Rom u soudu odmítl vypovídat. Předseda senátu Daniel Prouza tak přečetl jeho výpověď z přípravného řízení. „Stanovisko obžalovaného z přípravného řízení je takové, že si uvědomuje určitý podíl, který by mohl mít na smrti nezletilé, nicméně úplné přiznání soud neeviduje,“ řekl soudce.

Ve své výpovědi před kriminalisty Pohlodko, nezaměstnaný uživatel marihuany a pervitinu, uvedl, že 31. prosince 2009 vypil několik piv, pohádal se s partnerkou, potom dal plačící dceři facku, po které dítě upadlo z postele na zem. Prý se ji pak spolu s partnerkou snažili oživit, ale to se posléze nepovedlo ani přivolané záchranné službě.

Před soudem vypovídala i dvacetiletá matka dítěte, kterou dopravili k soudu kriminalisté. Ta se přiznala se slzami v očích, že i ona užívá marihuanu a pervitin. Před tragédií se prý vydala shánět drogu. O dítě se po návštěvě restaurace v Cehnicích a následné hádce měl starat Pohlodko.

Právě drogy zřejmě hrají v celém případu zásadní roli. Své první dítě dvacetiletá Renáta Kadlecová, žijící dnes na ulici bez jakýchkoli dokladů totožnosti, zanechala v kojeneckém ústavu. Bez odpovědi u soudu skončily otázky, proč s dcerkou nedocházela k lékaři či proč si ani nevyzvedla životně důležité léky a doplňkovou stravu pro nedonošené dítě.

Rozsudek by mohl být vynesen v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám