Hlavní obsah

Policisté chytli šestici zlodějů, nakradli věci za dva milióny

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Policejní past zaklapla nad šesti zloději, kteří v Moravskoslezském kraji a na Uherskohraďišťsku napáchali za šest měsíců škodu přes dva milióny. Lupiči, mezi nimiž byla i jedna žena, vykrádali hlavně mateřské školy, školní jídelny, firmy zabývající se stavebním materiálem či prodejem pneumatik, a v jednom případě vybílili i zubařskou ordinaci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle kriminalistů působila skupina na Ostravsku, Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Novojičínsku, Opavsku a v okrese Uherské Hradiště od listopadu 2009 do letošního dubna. V dubnu a červenci pak členové gangu skončili v poutech.

„Na zadržení pachatelů jsme spolupracovali se zásahovou jednotkou, protože o jednom z pachatelů jsme věděli, že u sebe nosí zbraň. Šestice byla obviněna z 35 různých trestných činů, nejvíce jich napáchala na území Ostravy,“ popsal Radovan Vojta, vedoucí Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava. Celkově gang nakradl věcí za 1,9 miliónu a při vloupáních nadělal škodu 260 tisíc korun.

O šestici, která kradla, co mohla, se policisté dozvěděli při šetření jiného případu krádeží. „Všichni byli nezaměstnaní a kradli proto, aby si mohli užívat života a na nákup drog,“ vysvětlil Václav Dančák z kriminálního oddělení v Ostravě.

Prokázali jim 30 případů

Kriminalisté zatím gangu prokázali 30 případů vloupání a trestné činy maření úředního rozhodnutí a pozměňování a padělání veřejné listiny. Policisté chtěli původně skupinu zlodějů chytit přímo při činu.

Nepodařilo se jim to, a tak na dvou místech v Ostravě provedli domovní prohlídky.

Pětice zlodějů je ve věku 23 až 33 let, obviněná žena má 21 let. Ta jako jediná z celé skupiny vlastnila řidičák, proto nejčastěji na loupežné výpravě působila jako řidička. Nebála se ale ani krást.

„Na akce nevyráželi všichni, ale jen ten, kdo zrovna potřeboval peníze. Někdy šli dva, jindy tři,“ doplnil Dančák s tím, že zloději nejčastěji brali příruční pokladny a peníze. Často ale ukradli elektroniku či různé nářadí. Jak kriminalista prozradil, v jednom případě si zloději odnesli lup přesahující půl miliónu korun.

Dva z šesti pachatelů jsou nyní ve vazbě, za doposud prokázané trestné činy mohou pobýt za mřížemi od dvou do osmi let. Ostatní členové zlodějské party mohou dostat trest odnětí svobody na rok až pět. Policie ale nevylučuje, že v souvislosti s tímto případem padnou i další obvinění nebo že zlodějům prokáží i další trestné činy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám