Hlavní obsah

Střílecí tužka byla v arzenálu zbraní vyděračského gangu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklou zbraň vlastnila ve svém arzenálu trojice údajných vyděračů a podvodníků. Kromě upraveného samopalu a pistole u jednoho z nich při jarním zatýkání našli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) také tzv. střílecí tužku. Jde o zakázanou zbraň, kterou nevyrábí ani neprodává žádná zbrojařská firma, jejich držitelé si ji prý vyrábějí sami.

Článek

„V posledních letech jsme nezaznamenali, že by se nějak se střílecími tužkami obchodovalo na černém trhu, jde spíše o ojedinělou věc,“ řekl v pátek Právu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Doplnil, že většinou se tužky vyrábějí na malorážkové náboje a používají vždy při střelbě zblízka. „Tehdy mají největší a velmi destruktivní účinek, takže dokážou člověka zabít. Každá střílecí tužka je vždy na jeden náboj a na černém trhu se její cena pohybuje v průměru okolo 2500 korun,“ upřesnil.

Trojice mužů ve věku 25 až 35 let, které detektivové zatkli, nejsou žádní nazdárci. Podle Hantáka vydírali a podváděli podnikatele na Královéhradecku. Pod záminkou různých finančních půjček z některých podvodně vylákali jejich nemovitosti, dalším dokonce vyhrožovali fyzickou likvidací.

Falešní policisté

Za jedním podnikatelem dokonce podle informací Práva přišli převlečeni za policisty s tím, že jeho manželku někdo unesl a požadovali peníze na výkupné, údajně více než sto tisíc korun.

Dalšího údajně nutili, aby na ně přepsal svůj majetek, jinak mu prý vystřílejí celou rodinu. Od jiného si zase půjčili nemalou částku a místo jejího vrácení mu opět vyhrožovali zabitím.

Policie v souvislosti s touto povedenou trojicí dokonce zaznamenala i případ, kdy dostali vysokou částku na nákup marihuany, ale drogu už nedodali. Celkem měli napáchat škodu asi 30 miliónů korun.

Domnělou hlavu východočeského gangu, Čecha (25) původem ze země bývalého SSSR, obvinili policisté z vydírání a nedovoleného ozbrojování. Právě u něho našli detektivové střílecí tužku i další zbraně a několik stovek nábojů. Stejně jako jeho komplicům mu hrozí až patnáctiletý trest a skončil ve vazbě. Druhého ze zadržených (35) viní policie z podvodu.

Poslední z nich (34), kterého kriminalisté z ÚOOZ rovněž obvinili z podvodu, už si dokonce odpykává sedmiletý trest. Ten dostal už předloni jako člen jiného vyděračského gangu šesti lidí, kteří se opakovaně vydávali za policisty z ÚOOZ a požadovali po brněnských podnikatelích peníze na předstírané vyjednávání s mafií. Po odsouzení ale dotyčný nenastoupil do vězení a policie po něm až do letošního jara neúspěšně pátrala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám