Hlavní obsah

Řidičům placení pokut kartou vyhovuje, zaplatili už 700 tisíc

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní hlídky vybavené terminály pro používání platebních karet inkasovaly za první měsíc provozu desetinu peněz vybraných na pokutách bezhotovostně. Nedisciplinovaní řidiči zaplatili policii v červnu kartou 707 500 korun, zhruba desetinu z celkové částky uložené za pokuty.

Řidičům placení pokut kartou vyhovuje, může to prý zamezit korupciVideo: Stream.cz

 
Článek

„To si myslím, že za první měsíc vychází docela dobře,“ pochvaluje si ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Pilotní projekt bezhotovostních plateb pokut spustila policie 1. června na dvaceti terminálech. Po jednom je mají k dispozici všechna dálniční oddělení dopravní policie, jichž je sedmnáct, tři byly přiděleny na krajská pracoviště v Liberci, Pardubicích a Českých Budějovicích.

„Kolegové, kteří terminál používají, ho použili ve třinácti případech ze 180 řešených přestupků,“ popsala pro Právo praktickou zkušenost z Pardubicka tamní policejní mluvčí Markéta Janovská.

„Policisté jsou samozřejmě rádi, protože řada řidičů, kteří jsou ochotni pokutu na místě zaplatit, donedávna prostě nemohla. Naše hlídky to určitě kvitují,“ podotkla Janovská.

Nejvíc plateb na dálnicích

Nejvytíženější jsou platební terminály na dálnicích. „I proto, že na ně směřuje většina zahraničního tranzitu,“ vysvětlila mluvčí dopravní policie Veronika Benediktová. „Právě na cizince chceme tuto službu směřovat co nejvíc, aby nám odpadly starosti s následným vymáháním pokut,“ podotkla mluvčí.

Poplatky, které policie hradí za bezhotovostní platby, jsou totiž mnohonásobně nižší než případné náklady na vymáhání nezaplacených sankcí. „Cizinci často nezaplatí i neúmyslně, protože si zkrátka se složenkami nevědí rady,“ dodala Benediktová.

Česká policie využívá k bezhotovostnímu inkasování pokut platební terminály České spořitelny, která vyhrála výběrové řízení na tuto službu. Systém tak komunikuje se všemi platebními kartami, které se používají v běžném obchodním styku.

K zavedení nové služby přistoupila policie pod tlakem neúnosné situace, kdy podle Tržila nebylo 70 procent blokově uložených pokut zaplaceno na místě. Ve většině případů údajně proto, že řidič u sebe neměl dostatečnou hotovost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám