Hlavní obsah

Celníci zabavili milióny pašovaných cigaret a tuny řezaného tabáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celníci spolu s protikorupční policií zadrželi skupinu Čechů a Makedonců, kteří podle nich do Česka nelegálně dovážela tabák a cigarety. V pátek o tom informoval mluvčí celníků Jiří Barták s tím, že policie v případu obvinila šest lidí z krácení daní.

Článek

Protože pachatelé údajně způsobili škodu téměř 70 miliónů korun, hrozí jim až desetileté vězení. Celníci při akci zadrželi přes čtyři milióny cigaret a 30 tun řezaného tabáku.

Šestice podle Bartáka vozila do ČR málo známé značky cigaret jako V+V, Alhambra, Marble či Vega. Cigarety však podle něj pravděpodobně nebyly určeny pro tuzemský trh a měly putovat dále. "Tabák byl na několika místech kraje Vysočina nelegálně zpracováván na tabák ke kouření a následně ve spotřebitelském balení dodáván přes nelegální distribuční síť tuzemským zákazníkům," uvedl mluvčí celníků.

Mezi zadrženými jsou podle Bartáka i organizátoři nelegálních obchodů. Podle mluvčího poškodili stát na spotřební dani o 55 miliónů a na DPH o 11,5 miliónu. Další škodu způsobili státu neplacením cla. V současnosti je skupina ve vazbě.

Celníci se případem zabývali od roku 2008. Kromě cigaret a tabáku zabavili ještě čtyři tuny tabákových listů, přes půl miliónu cigaretových dutinek a několik kilogramů cigaretových filtrů.

V první polovině tohoto roku zabavili celníci téměř 17 miliónů kusů nezdaněných cigaret. Zabavené cigarety byly do země většinou dovezeny, nejčastěji z Ukrajiny, Běloruska a Ruska, kde jsou cigarety výrazně levnější než v ČR. Nejčastějšími pachateli byli zároveň občané těchto zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám