Hlavní obsah

Policie začala vyšetřovat nákup pandurů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové z protikorupční policie začali ve středu oficiálně vyšetřovat údajnou korupci při nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Informace deníku MF Dnes potvrdil Právu šéf protikoručpního útvaru Libor Vrba. Doplnil, že dnes policie zahájila tzv. úkony v trestním řízení, což jí dává větší možnosti při vyšetřování.

Článek

V nejbližší době by měl také vzniknout speciální česko-rakouský vyšetřovací tým. V rámci prověřování se policie podezření na korupci při zbrojní zakázce věnovala už několik měsíců.

Policie už případ prověřovala několik měsíců. Kriminalisté zjišťovali, zda mají kauzu skutečně otevřít. To se nyní příkazem Vesecké stalo. "Dnes zahájeny úkony dle trestního řádu. Zítra řeším společný tým s kolegy z Rakouska," napsala nejvyšší státní zástupkyně v textové zprávě.

Manažeři na pořízených videozáznamech mluvili o provizích, které museli za dodávku stovky transportérů přislíbit. Řeč byla zejména o bývalém ministrovi obrany a budoucím náměstku ministra vnitra Martinu Bartákovi (za ODS), který smlouvu o nákupu pandurů podepsal. S manažery se setkal i bývalý premiér Stanislav Gross, místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) a bývalý ministr obrany Karel Kühnl. Všichni už dříve jakoukoliv možnost korupce odmítli.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany Steyru. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám