Hlavní obsah

Na Tachovsku se roztekla dálnice D5 a byla uzavřena

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, toh, paš

Kvůli poškození vozovky byla v pondělí po 22. hodině uzavřena v okolí 121. kilometru ve směru na Prahu na Tachovsku dálnice D5. Poškození podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) způsobily extrémně vysoké teploty, kdy se kvůli rozpínání asfaltu na vozovce objevila boule.

Foto: Jana Pašková, Právo

Asfaltová vlna na dálnici D5

Článek

Poškozen byl povrch dálnice v celé šíři tří jízdních pruhů. Původní uzavírka, nařízená v pondělí po 22. hodině, měla končit v úterý ve 20 hodin, bude však zřejmě delší. Potvrdil to Jan Weber z Ředitelství silnic a dálnic Plzeň.

Během dopoledne mají na místo dorazit odborníci z laboratoře, kteří vezmou vzorky. Pak se rozhodne o dalším postupu. „Nebude to dříve než odpoledne,“ dodal Weber.

Foto: Jana Pašková, Právo

Experti zjišťují míru poškození dálnice.

Oprava si zřejmě vyžádá větší zásah. „Myslím, že bude nezbytné otevřít celou vozovku a opravit podklad, aby se situace neopakovala,“ uvedl vedoucí Správy a údržby silnic a dálnic Ostrov u Stříbra Miroslav Mužík. Potvrdil, že oprava potrvá nejméně do středy.

Podle situace pak bude vyhodnocena náhradní objízdná trasa. „Pokud půjde o dlouhodobější záležitost, převedeme dopravu do protisměru,“ dodal Mužík.

Podobná závada se objevila na jiných dálnicích

Podle ŘSD je úsek situován na západ, proto se tam v pondělí celé odpoledne prudce opíralo slunce. Obdobná závada je na D5 zpozorována poprvé (dálnice je v provozu od roku 1997), a na jiných dálnicích se již dříve objevila.

"Podobný problém se objevil v roce 2006 na D1 a víme o stejných případech i na dálnicích v Německu," řekla Novinkám mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Řidiči mohou použít výjezd z dálnice na exitu 128 - Bor u Tachova a nájezd opět na exitu 119 - Benešovice. Jak dlouho bude úsek uzavřen, bude záležet na výsledcích expertizy a následné opravě povrchu vozovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám