Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat útočníka na Sobotku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Policie ukončila vyšetřování útoku na poslance Bohuslava Sobotku (ČSSD), ke kterému došlo v květnu na předvolebním mítinku v Brně. Osmačtyřicetiletý muž tam bez jakéhokoli varování politika napadl ranou pěstí do obličeje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Útočníkovi, který po incidentu nadýchal 1,88 promile, hrozí až šest let vězení za násilí proti úřední osobě a výtržnictví. Informaci Právu potvrdil mluvčí brněnského Městské státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský.

"Policie nám předala spis s návrhem na podání obžaloby. Po jeho prostudování se příslušný státní zástupce rozhodne, jak bude ve věci postupovat, tedy zda podá na obviněného obžalobu, nebo zda v případě zjištění nejasností vrátí spis vyšetřovateli k doplnění," prohlásil Kutnohorský s tím, že bližší informace ze spisu podávat nelze.

K samotnému útoku došlo 5. května na předvolebním setkání před kulturním domem Rubín v Brně-Žabovřeskách. Sobotka po skončení svého projevu sestupoval z improvizovaného řečniště, když k němu přistoupil muž v červené mikině. Následně bez jakéhokoli varování kandidáta na předsedu socialistů udeřil do hlavy. Otřesený Sobotka musel být následně hospitalizován, pochechtávajícího útočníka, který se ani nesnažil z místa utéct, zadrželi policisté, kteří hlídkovali opodál.

Muž strávil noc v policejní cele, vyšetřovatelé a státní zastupitelství pro něj dokonce žádali vazbu, soud ale jejich návrhu nevyhověl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám