Hlavní obsah

Plameny v jaroměřské přádelně způsobily škodu až 200 miliónů

– Jaroměř
Právo, Ludmila Žlábková

Požár jaroměřské přádelny zaměstnal ve čtvrtek odpoledne celkem šest hasičských jednotek nejen z Jaroměře, ale i blízkého okolí. K místu požáru přijeli s celkem dvaadvaceti požárními vozy, včetně výškové techniky. Podle vedení podniku dosáhne škoda po požáru sto až dvě stě milionů korun.

Foto: Michal Fanta, Právo

U požáru jaroměřské přádelny zasahovalo šest jednotek hasičů.

Článek

Tuto sumu uvedl pro ČTK Jiří Krátoška, ředitel společnosti Clasic Cotton, která přádelnu provozuje. Důvodem je zejména skutečnost, že obnovení výroby zřejmě potrvá několik měsíců. Hasiči odhadli přímou škodu na vybavení a budově na zhruba 40 miliónů.

Hořet začalo před dvanáctou hodinou, a to zřejmě od elektroinstalace dopřádacího stroje v prvním nadzemním podlaží třípodlažní haly. Oheň se pak po podlaží vzduchotechnikou rychle rozšířil a z větší části poničil dopřádací a soukací stroje. Protékající voda pak poškodila i technologie v přízemí haly o rozměrech 30 krát 25 metrů.

Foto: Michal Fanta, Právo

Škoda činí až 200 miliónů.

„Hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích. Oheň se podařilo brzy lokalizovat a během odpoledne uhasit. Příčiny jeho vzniku jsou nyní předmětem dalšího šetření,“ doplnila mluvčí krajského hasičského záchranného sboru Martina Žahourková a dodala, že při požáru nebyl nikdo zraněn.

Firma Clasic Cotton se zabývá výrobou různých směsových přízí, včetně klasické nebo žinylkové příze. Ve třísměnném provozu zaměstnává 150 lidí. „Budeme se snažit obnovu co nejrychleji obnovit, již sháníme nové stroje. Jsme pojištěni,“ uvedl Jiří Krátoška.

Požár s podobně vysokou škodou, a to 210 miliónů korun, zničil v říjnu 2007 halu textilní společnosti Lohmann & Rauscher v Nové Pace na Jičínsku. Vyhořela tu hala na zpracování bavlny, včetně strojového vybavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám