Hlavní obsah

Tragický prodloužený víkend završila nehoda s třemi mrtvými

Právo, Josef Koukal
Aktualizováno

Podle posledních informací zahynulo o prodlouženém víkendu na českých silnicích již 26 lidí. K jedné z posledních tragických událostí došlo v úterý večer na přejezdu u Dobešic u Písku, kde při srážce auta s vlakem zahynuli tři lidé.

Článek

„Na železničním přejezdu u Dobešic došlo ke střetu vlaku a osobního automobilu, při kterém zemřely tři osoby ve vozidle. Přejezd byl chráněný světelnou signalizací, která podle prvotních zjištění vyšetřovatelů v době nehody fungovala,“ řekla Novinkám mluvčí jihočeských policistů Kamila Ingrišová.

Hustý provoz a vedro

Silná frekvence a horké počasí, to jsou podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila hlavní příčiny tragédie, která se na silnicích strhla především v pátek odpoledne a v sobotu.

Jen za tyto dva dny zemřelo při nehodách 15 lidí. Jenže své sehrála i neukázněnost řidičů.

Například v sobotu večer smetl přímo v centru Brna z tramvajového ostrůvku dvě chodkyně 22letý opilý řidič, který dokonce vůbec nevlastnil řidičské oprávnění.

Poté narazil do semaforu a ještě se pokusil z místa utéct. Za obecné ohrožení a další přečiny mu hrozí až deset let vězení. Soud ho včera poslal do vazby.

Týž den utrpěli těžká zranění čtyři lidé u Holešova na Kroměřížsku, 19letou ženu musel vrtulník transportovat do nemocnice v Olomouci. V neděli nad ránem zahynuli dva mladí lidé na dálnici D1 mezi Hladkými Životicemi a Bravanticemi při nárazu dodávky do mostu.

„Dodávka Ford Transit kolem půl páté ráno z dosud nezjištěných příčin sjela mimo vozovku a narazila do mostní konstrukce,“ uvedl moravskoslezský policejní mluvčí Stanislav Sobol. Pětadvacetiletý řidič utrpěl vážná zranění, jeho dva spolujezdci ve věku 21 let na místě zemřeli.

Další obětí se v sobotu stal 29letý motocyklista, který kolem 14. hodiny havaroval u Jablonného nad Orlicí. Jedenapadesátiletý cyklista ve stejné době zahynul nedaleko Starého Hrozenkova na Uherskohradišťsku, když vjel z polní cesty přímo pod projíždějící kamión.

Už v pátek večer se na Trutnovsku nedaleko Žacléře zabil 32letý cyklista po pádu na kamenité cestě. V pondělí před polednem pak nezvládnuté řízení stálo život 31letého motorkáře v zatáčkách mezi Šebrovem a Blanskem. V levotočivé zatáčce narazil do svodidel.

Další pondělní tragédie se odehrála na 45. kilometru dálnice D5 ve směru na Rozvadov. Automobilistu, který zde zastavil, aby pomohl jinému řidiči, který vyjel z dálnice, smetl projíždějící automobil.

Ještě včera kolem půl sedmé večer přišli o život tři lidé v osobním voze při přejíždění železničního přejezdu u Oldřichova na Písecku. Srazili se s projíždějícím vlakem. Ve vlaku nikdo zraněn nebyl.

Policie: obětí je možná ještě víc

„Čtyřiadvacet obětí nemusí být konečné číslo. Někteří zranění jsou v těžkém stavu a teprve v průběhu týdne budeme upřesňovat statistiku,“ sdělil Právu mluvčí policejního prezídia Jaroslav Ibehej.

Tržil se kvůli víkendovému dopuštění na silnicích zlobí i na tisk. „Žádali jsme novináře, aby nám pomohli, protože prázdniny jsou krizové. Většina médií to ignorovala a teď, když je jednadvacet mrtvých, tak všichni volají, co a jak,“ reagoval v úterý na dotazy Práva. „Když byly Velikonoce, předcházela jim totální mediální masáž a mrtvých bylo šest,“ podotkl Tržil.

Zároveň zdůraznil, že od pátku do úterý provedla policie na silnicích v různých regionech 152 dopravně bezpečnostních akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám