Hlavní obsah

Tunel Blanka se propadl, zemina zavalila bagristu

– Praha • Aktualizováno

Před jednou hodinou v noci na úterý došlo v rozestavěném tunelu Blanka na Praze 6 k závalu. Zasypán byl bagrista i se strojem. Na místě zasahovala jak technika Metrostavu, který tunel buduje, tak tři jednotky hasičů. Novinkám to řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Článek

"Před jednou hodinou v noci jsme dostali hlášení o závalu v tunelu Blanka, následně tam vyrazily tři hasičské stanice. V závalu byl bagr i s obsluhou. Těžká technika Metrostavu odstraňovala zeminu, my jsme tam byli jako výpomoc. Následně tam zůstala už jen jedna naše stanice," informovala Adamcová.

Foto: Petr Horník, Právo

Propadlá země u budovy ministerstva kultury

K sesuvu došlo v ulicích U Brusnice a Milady Horákové u budovy ministerstva kultury, kde se propadla část parkoviště a zahrady. Podle České televize měl propadlý kráter 12 krát 15 metrů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kráter na nepřístupné zahradě ministerstva kultury, který vznikl v noci na úterý při stavbě tunelu Blanka.

Bagrista byl vyproštěn o půl sedmé ráno bez zjevného zranění, byl předán zdravotnické službě a převezen do nemocnice, uvedla Adamcová.

Statici kontrolují okolní budovy

Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová uvedla, že se okolnosti závalu budou vyšetřovat. Podle ní čeká výslech i zavaleného bagristu. "Rozběhne se vyšetřování. Rozhodně to nebude otázka dnů, ale spíš týdnů, měsíců," doplnila s tím, že při prošetřování bude policie spolupracovat s Českým báňským úřadem.

Foto: Petr Horník, Právo

okolnosti propadu části tunelu Blanka vyšetřují policisté

Zoulová také uvedla, že oblast je monitorována i statiky, kteří zjišťují, zda nejsou ohroženy okolní budovy. Kvůli sesuvu byli evakuováni pracovníci ostrahy ministerstva kultury a částečně byla omezena doprava, především byla snížena průjezdová rychlost tramvají.

Šetření potrvá týdny

Stavební společnost Metrostav dostala pokyn, aby vysvětlila, co přesně se v noci na úterý v rozestavěném tunelu Blanka stalo. Oznámil to mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. Firma podle svého mluvčího Františka Poláka důvody sesuvu zatím nezná. Případem se zabývá vyšetřovací komise pod vedením Českého báňského úřadu. Trvat by to mělo řádově týdny. Polák dodal, že ražba tunelu byla nyní pozastavena.

Primátor Pavel Bém (ODS) se k závalu zatím nevyjádřil, protože pobývá v zahraničí na dovolené.

Tunelový komplex Blanka má být součástí severozápadní části městského okruhu a staví se mezi Malovankou a Pelc Tyrolkou. Jeho délka má činit přes 6,3 kilometru, z toho šest kilometrů samotné tunely.

Stavba tunelu je pro obyvatele přilehlých oblastí dlouhodobě trnem v oku. Lidé si stěžují na odpadávající kusy fasád, jež poškodily parkující auta, a mají obavy i z poškození domů trhlinami. V roce 2008 se při stavbě propadla půda v parku Stromovka a vznikl kráter o průměru 30 metrů.

Prahu bude výstavba komplexu stát 21,2 miliardy korun, technologie pak dalších 4,5 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám