Hlavní obsah

Z cisterny v Sokolovské uhelné unikly tuny čpavku

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

Toxický čpavek z železniční cisterny začal v neděli ve čtvrt na dvě ráno unikat v areálu zpracovatelského závodu Sokolovské uhelné ve Vřesové. Hasiči před 11. hodinou uzavřeli místo úniku a havárii se jim tak podařilo zastavit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Technikům ze Sokolovské uhelné se podařilo uzavřít místo úniku, zásah končí, hasiči se vracejí,“ uvedl v jedenáct hodin dopoledne karlovarský krajský mluvčí hasičů Martin Kasal. "Množství uniklého čpavku v tuto chvíli není známé, zjišťuje se,“ dodal.

Podle starosty Vřesové únik čpavku obyvatelé obce nepocítili. „Žádný zápach není cítit. Hasiči to prý hned postříkali, takže šel ten smrad asi hned k zemi,“ dodal starosta Vřesové Miroslav Fiala (nez.). Mluvčí Sokolovské uhelné Josef Michalský nebral Právu telefon, takže se nemohl k záležitosti vyjádřit.

Kasal v ranních hodinách uvedl, že o havárii byli okamžitě informováni starostové okolních obcí. „Obyvatelstvo nebylo třeba na havárii upozorňovat, protože čpavek neunikal mimo prostor závodu Sokolovské uhelné,“ dodal. Pro jistotu ale byla v brzkých ranních hodinách na tři hodiny policií uzavřena silnice, která prochází podél závodu obcí Vřesová.

Čistička dekontaminaci zvládá

Podle Kasala nebyl při havárii, jejíž příčiny budou předmětem šetření, nikdo zraněn. „Nikdo se čpavku nenadýchal,“ uvedl ráno zhruba sedm hodin po havárii.

Hasiči při zásahu používali speciální ochranné chemické obleky a dýchací přístroje. „Čpavek z cisterny pod kontrolou upouštíme a skrápíme,“ popsal Kasal, jak se hasiči s havárií vypořádávají. „Tímto způsobem bude postupně vypuštěno celých 21 tun,“ poznamenal Kasal. Hasiči celou cisternu vypustili kolem 11. hodiny.

Kontaminovaná skrápěcí voda odtekla od zásahu do jímek, za kterými je čistička odpadních vod. „Celou noc hasiči kontrolují, zdali čistička stačí takto znečištěnou vodu čistit. Chodovský potok za čističkou nebyl ale nikterak kontaminován,“ ujišťoval Kasal, podle kterého při nehodě zasahovali nejenom profesionální hasiči ze Sokolova, Karlových Varů a Chebu, ale také závodní hasiči Sokolovské uhelné a hasiči sokolovské chemičky se speciálním protichemickým zásahovým vozidlem.

Reklama

Výběr článků

Načítám