Hlavní obsah

Na prázdniny odjížděl milión Čechů, při nehodách lidé umírali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Začátek prvního prázdninového víkendu na českých silnicích zaznamenal tragickou bilanci. V sobotu při dopravních nehodách zahynulo pět lidí, v pátek jich bylo osm. Mezi oběťmi jsou také dva cyklisté. Provoz na silnicích komplikovaly také dlouhé kolony způsobené hromadným odjezdem turistů na dovolené. Podle Asociace českých cestovních agentur jich do sobotního večera odcestoval asi milión.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Další čtyři lidé v sobotu utrpěli těžká zranění při srážce dvou automobilů na Liberecku.

Dvě z nehod s tragickými následky se staly ve Středočeském kraji. Po střetu dvou kamiónů na dálnici D5 u Žebráku v noci na sobotu zahynul jeden z řidičů, další člověk zemřel, když nad ránem narazil autem do plotu ve Voticích.

Na Orlickoústecku v sobotu odpoledne při havárii u Jablonného nad Orlicí zemřel devětadvacetiletý motocyklista. Život mu nezachránil ani letecký transport do nemocnice.

O život také přišli dva cyklisté. Jednapadesátiletý muž z Uherskobrodska zemřel odpoledne, když vyjel nedaleko Starého Hrozenkova na Slovácku z polní cesty přímo pod nákladní auto. U obce Mníšek na Mostecku přišel o život německý cyklista, který z neznámých příčin sjel ze silnice a narazil do stromu.

Čtyři lidé, z toho tři Nizozemci, se v sobotu odpoledne těžce zranili při čelním střetu dvou automobilů mezi Jablonným v Podještědí a Cvikovem na Liberecku. Mluvčí liberecké policie Milan Bradáč uvedl, že vůz Renault Scénic, ve kterém jeli čtyři Holanďané, vjel do protisměru a srazil se čelně s protijedoucí fabií. Těžce zraněni byli tři cizinci a řidič fabie, který jel ve voze sám.

V pátek zahynulo při dopravních nehodách osm lidí, stejný počet obětí na silnicích zaznamenaly policejní statistiky i tento týden v úterý. V letošním roce jsou to zatím dny s nejtragičtější bilancí. Právě konec školního roku a začátek prázdnin považují policisté za jedno z nejrizikovějších období na silnicích.

Hromadný odjezd na prázdniny

V Česku byla nejhorší situace na dálnici D1 za výjezdem z Prahy. Fronta aut, která začínala u zúžení dálnice na devátém kilometru, dosahovala až do města. Ještě horší však podle České televize byla situace na souběžných silnicích nižších tříd, protože mnoho řidičů se rozhodlo po nich dálnici objet, tahy však kapacitně nepostačovaly.

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic byla na D1 velká kolona také dopoledne kvůli dopravní nehodě na 178. kilometru, kolem poledne však byla havárie odstraněna a kolona se rozjela.

Hustý provoz komplikoval dopravu i na dalších místech. Radiožurnál upozornil na několikakilometrovou kolonu, která se odpoledne kvůli kamiónům vytvořila mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi, místy až dvanáctikilometrová kolona ztrpčovala jízdu také řidičům mezi Táborem a Soběslaví.

Komplikace také při cestě na jih

Se zdržením museli počítat motoristé v sousedních zemích, zvláště ti, kteří mířili na jih přes Rakousko do Slovinska a Chorvatska nebo Itálie. Podle rakouského autoklubu A2 v sobotu vázl provoz na některých částech dálnice A2 z Vídně na jih. Kvůli četným nehodám tu navíc byly uzavírány jednotlivé jízdní pruhy. V zemi je situace tradičně komplikovaná na Tauernské dálnici A10 z Německa do Itálie, kde se před Tauernským tunelem utvořila asi tříkilometrová kolona.

Německý autoklub ADAC počítá s tvořením kolon na dálnici A23 mezi rakouským Villachem a italským Udine a dále na italských dálnicích A4 (Brescia-Terst) nebo A7 (Milán-Janov).

Podle chorvatské televize HRT na chorvatských dálnicích a silnicích v sobotu začaly letní zácpy. Zvýšený provoz byl především na dálnicích A1, A2 Záhřeb-hraniční přechod Macelj, A6 Záhřeb-Rijeka ve směru k moři a A3 Bregana-Lipovac ve směru k Lipovaci.

Větší kolony se přes den tvořily při vjezdu do Chorvatska na hraničních přechodech Kaštel, Metković a Dubrava Križovljanska, na výjezdu z Chorvatska, nejdéle (asi 15 minut) bylo třeba čekat na přechodech Kaštel, Stara Gradiška, Slavonski Brod a Bajakovo.

Reklama

Výběr článků

Načítám