Hlavní obsah

Z chemičky v Pardubicích unikl jedovatý mrak plynů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Z chemičky Synthesia v Pardubicích unikl ve čtvrtek večer žlutý mrak jedovatého plynu. Lidé v okolních obcích musejí zavřít okna, nevětrat a nepobývat venku. Hasiči mrak zkrápějí. Oblak plynu směřoval na Lázně Bohdaneč a dál severozápadním směrem. Řekla to mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Článek

Podle Horákové jde o únik nitračních plynů, které vznikají při hoření celulózy. V chemičce došlo k havárii kotle a následné reakci kyseliny sírové, kyseliny dusičné a celulózy.

"Do ovzduší tak unikla směs nitrózních plynů a oxidu síry, které dráždí sliznici. Je to zdraví škodlivá látka. Podle slov velitele zásahu mohou plyny způsobit do 40 hodin od nadýchání otok plic," uvedla Horáková.

Chemička vydá prostřednictvím generálního ředitele vyjádření k havárii v pátek ráno. K ohrožení obyvatel nedošlo, nejde o závažný problém, řekla mluvčí firmy Jana Doležalová.

"Hasiči žlutý mrak zkrápějí pomocí vodní mlhy. Jsou přímo v areálu. Mrak se nesmí dostat moc vysoko, aby šly odebrat vzorky," řekla Horáková.

Všechny okolní obce v severozápadním směru od chemičky byly o havárii informovány včas. Například v Lázních Bohdaneč se lidé o ní dozvěděli sirénou obecním rozhlasem, řekl místostarosta Zdeněk Gilar.

Z chemičky unikl žlutý mrak už v minulosti, naposledy 18. března 2004 a 4. září 2005. K bezprostřednímu ohrožení obyvatel tehdy nedošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám