Hlavní obsah

Z ústavu v Domažlicích uprchl 15letý chlapec, který znásilnil spolužačku

– Domažlice

Z výchovného ústavu v Domažlicích před dvěma týdny uprchl 15letý chlapec, kterému byla nařízena ústavní ochranná výchova za znásilnění stejně staré spolužačky, kterého se dopustil s kamarádem. Podle svědků se pohybuje v okolí svého bydliště.

Článek

"Máme ho v pátrání," potvrdil Právu šéf domažlické kriminálky Miroslav Vokáč.

Pokud ho policisté chytí, hrozí mu stíhání za maření úředního rozhodnutí, neboť mu byla soudně nařízena ústavní ochranná výchova až do 18 let věku.

Podle informací televize Prima chlapec utekl v nestřeženém okamžiku při sportovních hrách ústavu na domažlickém stadiónu, kde si ho nikdo moc nevšímal. „Od té doby je stále na útěku a policisté po něm vyhlásili celostátní pátrání,“ řekla Primě domažlická policejní mluvčí Vladislava Čejková.

Viděli ho doma v Nemanicích

Podle svědků se chlapec pohybuje doma, tedy v Nemanicích na Domažlicku.

„Viděla jsem ho tu, a nejenom já. Víc lidí. Přisli mi říct, že tady je. Pak jsem ho tady taky viděla,“ řekla Primě pěstounka znásilněné dívky.

Rodina zneužité dívky má teď strach, že se chlapec bude mstít za to, že ho soud poslal do ústavu.

Dva tehdy 14letí chlapci znásilnili stejně starou spolužačku loni na podzim nedaleko domažlického autobusového nádraží. Dostali nejpřísnější možný trest, a sice ochrannou výchovu v zařízení se specializovaným režimem. Ta má trvat do 18 let jejich věku. Soud v Domažlicích o tom rozhodl letos v únoru, podle zákona ale směl být verdikt v médiích publikován až po nabytí právní moci, tedy v červnu.

Chlapci spolužačku znásilnili loni v září kolem třetí odpoledne. Společně ji odvedli do křoví v Hánově parku, kde jí nařídili, aby se svlékla, jinak že ji zbijí. Pak ji pohlavně zneužili

"Dostali to nejpřísnější opatření, které je možné uložit. Ochranná výchova se vykonává ve speciálních ústavech, které jsou pro to zřízeny a je tam zpřísněný režim," řekl ČTK soudce Jan Švígler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám