Hlavní obsah

Za 10 let starý případ poškození mozku dítěte kraj zaplatí 15 miliónů

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Patnáctimiliónové odškodné vysoudili rodiče dnes desetiletého chlapce, který utrpěl při porodu v liberecké nemocnici v roce 2000 trvalé poškození mozku. Peníze má zaplatit Liberecký kraj, neboť dluh vznikl v době, kdy byl zřizovatelem liberecké nemocnice, která je od roku 2006 akciovou společností, Okresní úřad v Liberci. Nemocnici tak se všemi závazky převzal následně Liberecký kraj.

Článek

Právu to řekl radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD) s tím, že současné vedení nemocnice nemá s případem nic společného. „Zatím nám nebylo doručeno písemné vyhotovení rozsudku. Nyní musíme vyřešit, jakým způsobem dluh uhradíme a kde na něj vezmeme peníze,“ podotkl Novák.

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva Krajské nemocnice v Liberci Luďka Nečesaného nejde dluh za nemocnicí, protože akciová společnost není nástupnickou organizací příspěvkové organizace Nemocnice Liberec.

Změny na gynekologickém oddělení

„První, co jsme po nástupu do funkce provedli, byly změny na gynekologickém oddělení a odvolali primáře. Spolu s ním odešly také některé lékařky,“ konstatoval Nečesaný.

Případem se v roce 2007 zabýval také Okresní soud v Liberci, který nakonec vynesl nad gynekoložkou Ivanou Bydžovskou zprošťující rozsudek. V něm předseda senátu Pavel Pachner konstatoval, že se nepodařilo jednoznačně prokázat, že by lékařka při porodu svým jednáním přímo zavinila poškození novorozence.

Ztracená lékařská dokumentace

Otázkou podle soudce bylo, zda se na poškození dítěte nepodílely systémové chyby v nemocnici či ostatní lékaři a zdravotníci, kteří při porodu a bezprostředně po něm chlapce resuscitovali a ošetřovali. Krajský soud v odvolací řízení rozsudek zrušil a vrátil k opětovnému projednání okresnímu soudu. Ten případ nakonec zastavil. Právu to ve čtvrtek potvrdila místopředsedkyně Okresního soudu v Liberci Taťjana Bernátková.

Svou roli v posuzování míry zavinění sehrála i skutečnost, že se v průběhu vyšetřování ztratila lékařská dokumentace vedená v nemocnici. Celý dokument byl libereckou nemocnicí zaslán na Masarykovu univerzitu v Brně, kde měl soudní znalec v oboru gynekologie a porodnictví Aleš Roztočil vypracovat posudek. To však mohl nakonec udělat pouze na základě několika málo dochovaných dokumentů, protože se celá dokumentace ztratila.

Poslali originály, nikoli kopie

„Problém byl právě v tom, že nemocnice musela dokázat, že nepochybila, což bez chybějící dokumentace nebylo možné,“ podotkl Novák. Podobná situace se ale nyní podle Nečesaného už nemůže opakovat. „Nevím z jakého důvodu tehdy nemocnice poslala znalci originály a nikoli kopie. Nyní už by se nic podobného stát nemohlo,“ naznačil Nečesaný.

Obžaloba kladla lékařce za vinu, že nesprávným vedením porodu způsobila nezvratné poškození plodu. Podle obžaloby totiž podala druhorodičce lék na vyvolání porodu v nesprávném množství a včas nepřivolala staršího lékaře.

Otec chlapce, který si nepřál zveřejnit své jméno, Právu ve čtvrtek řekl, že lékařka podle znaleckých posudků, které si sami nechali v počátku zpracovat na základě kompletní dokumentace od pražských znalců z lékařské fakulty a které předložili v civilním sporu s libereckou nemocnicí, dopustila několika chyb. Právě tyto posudky pak sehrály klíčovou roli při rozhodování o výši odškodného, které nyní musí Liberecký kraj zaplatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám