Hlavní obsah

Soud rozhodl: Praha může za zranění Brita při pádu vánočního stromu

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Pražský magistrát nese společně s pořadatelem vánočních trhů odpovědnost za zranění britského turisty Malcolma Trevora Tuffina, kterého na začátku prosince 2003 zranil padající vánoční smrk umístěný na Staroměstském náměstí.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Rozhodl tak Nejvyšší soud (NS), když jako nepřípustné odmítl dovolání jak pražské radnice, tak i pořadatele. Verdikt soud ve čtvrtek zveřejnil v elektronickém archivu.

Sedmapadesátiletý britský výletník se 6. prosince před sedmi lety kochal krásami nazdobeného Staroměstského náměstí, když se na něj zřítil padající strom. Muž utrpěl zlomeniny stehenní kosti, bederní a hrudní páteře a po operaci byl několik týdnů upoután na invalidní vozík. Původně jako odškodné požadoval šest miliónů korun, soudy mu je nakonec snížily na 560 tisíc korun.

Hlavní příčinou zřícení vánočního stromu byla nedostatečná kvalita dřeva, jež způsobila, že strom nebyl schopen odolat silným poryvům větru.
soud

Podle znalců stála za pádem vzrostlého smrku kombinace dvou faktorů - prudký poryv větru a neobvyklé vlastnosti dřeva konkrétního stromu. Ani to však podle Nejvyššího soudu nemění nic na tom, že Praha a pořadatel trhů za pád nesou odpovědnost.

Soudci také odmítli námitky magistrátu, který se ze situace snažil vyvléci. Magistrát totiž smrk dostal darem od obce Velké Karlovice a poskytl jej pořádající firmě, na pořádání vánočních trhů se navíc také finančně podílel.

„Hlavní příčinou zřícení vánočního stromu byla nedostatečná kvalita dřeva, jež způsobila, že strom nebyl schopen odolat silným poryvům větru. Hlavní město Praha tedy poskytlo pořadateli k jeho provozní činnosti, uskutečňované na pozemku, jehož bylo vlastníkem, a ve spolupráci s ním věc, jež pro své vlastnosti byla nevhodná k účelu, k němuž měla sloužit. Vada dřeva byla sice skrytá, ale zjistitelná existujícími odbornými postupy, jež však nebyly použity,“ zakončili soudci v čele s Martou Škárovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám