Hlavní obsah

Účetní zpronevěřila městu milióny, půjde na 3,5 roku do vězení

Právo, Martin Polák
Sokolov

Na tři a půl roku do vězení poslal ve čtvrtek Okresní soud v Sokolově 52letou Zdeňku Horňákovou z Chodova na Sokolovsku. Jako účetní městské společnosti Chodovské technicko-ekologické služby (Chotes) zpronevěřila bezmála 3,5 miliónu korun. Ty bude teď muset firmě zaplatit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bývalá účetní se k činu přiznala, nicméně celková částka se jí zdá nepřiměřená. Horňáková peníze odčerpávala z účtu společnosti v letech 2002 až 2009. „Brala je pouze z důvodu, aby ochránila své děti,“ obhajovala účetní před soudem její advokátka.

Dva synové Horňákové totiž přivedli rodinu do značných finančních potíží. Oba propadli automatům a jeden z nich bral drogy. Navíc se dostal do střetu se zákonem, když se snažil podvodně vylákat několik úvěrů na spotřební elektroniku a auto. Část peněz však účetní použila pro svou potřebu a na chod domácnosti.

Podváděla okatým až drzým způsobem po dlouhou dobu. Nebýt náhodného prozrazení, nevíme, jak dlouho by v tom pokračovala.
soudce

Zpronevěru víceméně náhodou odhalilo až vyšetřování úvěrového podvodu jejího syna. Na účet úvěrové společnosti totiž dorazila platba z Chotesu, když Horňáková za syna platila jeden z jeho dluhů.

Špatné kontrolní mechanismy ve firmě

Na to, že peníze z firemního účtu mizí, se ale patrně mohlo přijít mnohem dříve a ne až za sedm let. Znalec z oboru ekonomie u soudu řekl, že kontrolní mechanismus ve firmě byl zcela nedostačující a špatný.

„Před časem tam zrušili funkci ekonoma, vše tedy dělala jedna účetní. Není ale přípustné, aby ten, kdo účtuje, zároveň prováděl platby, chybí tak zpětná kontrola,“ uvedl znalec, který se pozastavil i nad dalšími špatnými mechanismy ve firmě.

Soudce Vít Kastl nakonec vyslyšel státního zástupce, který navrhoval pro Horňákovou nepodmíněný trest na spodní hranici sazby, kde hrozí až osm let vězení. Navíc jí uložil tříletý zákaz práce jako účetní.

„Podváděla okatým až drzým způsobem po dlouhou dobu. Nebýt náhodného prozrazení, nevíme, jak dlouho by v tom pokračovala. Navíc šlo o značnou škodu,“ zdůvodnil trest Kastl. Horňáková se ze soudních líčení omluvila, podle její obhájkyně je ve velmi špatném psychickém stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám