Hlavní obsah

Hasiči čerpají uniklé palivo z převrácené cisterny na Vsetínsku

Právo, Jiří Růžička
Branky
Aktualizováno

S únikem a přečerpáváním nafty a benzínu z havarované cisterny zápasí od středečního večera po celou noc hasiči u obce Branky na Vsetínsku. Cisterna s naftou a benzínem se srazila s protijedoucím dodávkovým autem.

Článek

„Nikdo nebyl zraněn, ale z poškozené cisterny začalo unikat palivo,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček. Policie dopravu na důležité silnici zastavila, objížďka vede po okolních cestách.

Z poškozených ventilů uteklo během noci asi 200 litrů nafty do příkopu u silnice, další množství hasiči provizorním korytem svedli do sběrného sudu. „Hasiči až dodatečně zjistili, že se v cisterně zbortily vnitřní stěny v tancích a smíchala se tak nafta s benzínem a vytvořila se tak nebezpečná směs,“ uvedl Mitáček.

Přečerpání komplikoval fakt, že potřebné ventily jsou na spodní straně převrácené cisterny a není možné se k nim dostat. Hasiči se mezitím snažili cisternu zabezpečit ucpávkami i přetlakovými vaky. Z obav o další možné poškození tanku, způsobené podtlakem unikajícího paliva, postavili kolem převrácené soupravy i ochranné hráze a bariéry.

„Ráno byla odčerpána maximálně třetina nákladu. Zhruba 3000 litrů paliva se podařilo zadržet hasičům, několik dalších metrů krychlových bylo odčerpáno hadicemi. Vzhledem ke skutečnostem, že čerpání bylo přes noc velmi pomalé, že se smícháním nafty a benzinu vytvořila nebezpečná směs a že s příchodem rána hrozí rychlé zvýšení teplot, bylo z Ostravy povoláno speciální řezací a hasicí zařízení Cobra. Bude odřezáno víko nebo vytvořen otvor pro rychlejší čerpání smíchaných paliv,“ uvedl Mitáček. Hasiči budou na místě pracovat nejméně celé čtvrteční dopoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám