Hlavní obsah

Školáci zapíjeli konec roku, naměřili jim i dvě promile

Záchranáři ošetřovali ve středu na mnoha místech opilé školáky. Českobudějovičtí strážníci jich napočítali čtrnáct. Někteří měli téměř dvě promile alkoholu v krvi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přístroj Dräger odhalil od 0,19 do 1,82 promile alkoholu v dechu u 14 mladistvých. Nejpočetnější skupinou byla sedmičlenná parta na sídlišti Máj v lokalitě U Lesa,“ sdělila Právu mluvčí českobudějovické městské policie Kateřina Bírová. Všechny podnapilé školáky si podle ní na místě převzali zákonní zástupci.

Smutným rekordmanem v Plzni byl 16letý mladík. Opil se tak, že se o něho museli postarat lékaři. „Měl v krvi přes dvě promile alkoholu. Převezli jsme ho na dětskou kliniku,“ uvedla mluvčí plzeňské záchranky Lenka Ptáčková.

Na Chebsku alkohol zmohl i dvě dívky. Poprvé šlo o 14letou, která se přiotrávila. „Převezli jsme ji na dětské oddělení,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Hutta.

Stejně skončila i o tři roky starší dívka. „Přiopilá se pokusila o sebevraždu skokem z mostu do vody. Policisté ji vytáhli, její stav nebyl kritický,“ doplnil.

Další dvě dívky skončily v nemocnici ve Frýdku-Místku. „Dívky seděly na lavičce s vysvědčením a popíjely vodku. V době, kdy k nim byli přivolání záchranáři, byly při vědomí, nebyly v přímém ohrožení života,“ sdělil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Pilno měly linky důvěry

Pilno bylo i na linkách důvěry. Volaly děti, které se bály jít domů kvůli špatným známkám, ale také rodiče. Ti nevěděli, co mají dětem na vysvědčení říci.

„Většinou rodičům odpovídám, že za známky svých dětí si mohou i sami kvůli genetické výbavě, kterou jim předali, a také že by se jim měli věnovat během celého školního roku. V žádném případě by je neměli přehnaně kárat, ale spíše se bavit o tom, jak známky během dalšího školního roku vylepšit,“ sdělil Právu českobudějovický psycholog Rostislav Nesnídal.

Dodal, že pro děti, které se bojí domů, má také jednu radu. „Aby zašly například za babičkou nebo dědou a potom se s nimi vydaly za rodiči. Třeba jim připomenou, jaké měli oni vysvědčení,“ řekl.

Stále častěji se však stává, že na linku důvěry volají i děti s dobrými známkami. „Je to smutné, ale někteří premianti se nemají komu pochlubit, protože rodiče jejich skvělý prospěch nezajímá,“ dodal Nesnídal.

Reklama

Výběr článků

Načítám