Hlavní obsah

V Dole Darkov zahynul horník

• Aktualizováno
Právo, ČTK, plk

Jednoho mrtvého a pět zraněných horníků si vyžádala středeční mimořádná událost v Dole Darkov ve Stonavě na Karvinsku. Podle mluvčího OKD Vladislava Sobola došlo k protržení nadloží, nevyloučil však ani výbuch metanu.

Foto: ČTK

Článek

K tragédii došlo 20 minut po poledni v závodě 9. květen. „K protržení nadloží v místě, kde se razí štola, došlo z dosud nezjištěných příčin,“ uvedl Sobol s tím, že společnost  nemůže zatím zcela vyloučit, že by příčinou byl výbuch metanu. „Ale podle dostupných informací tomu v tuto chvíli nic nenasvědčuje.“

Jak mluvčí uvedl, usmrcen byl čtyřiatřicetiletý pracovník dodavatelské firmy. „Dalších pět lidí bylo převezeno do nemocnice, podle prvních informací nejsou jejich zranění příliš vážná. Jeden z hospitalizovaných již byl propuštěn,“ doplnil.

Příčiny mimořádné události nyní vyšetřuje komise odborníků složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě, Policie ČR, vedení Dolu Darkov, společnosti OKD a odborářů.

„Jménem vedení i všech zaměstnanců společnosti OKD chci vyjádřit naši účast rodině a blízkým zesnulého kolegy,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Klaus-Dieter Beck.

V OKD, které je největším zaměstnavatelem v kraji, loni pracovalo 14 331 vlastních zaměstnanců, což je meziročně o pět procent méně. Dalších 3225 lidí loni pracovalo v dodavatelských firmách. Průměrný měsíční výdělek horníků v loňském roce činil necelých 28 700 Kč. Černouhelné společnosti loni klesl čistý zisk o 85 procent na 1,48 miliardy Kč. Vlivem hospodářské krize zaznamenala zhruba třetinový pokles výnosů na 35,35 miliardy Kč. Vlastníkem OKD je nizozemská společnost NWR, která patří evropské společnosti RPG Industries, jejímž spoluvlastníkem je finančník Zdeněk Bakala.

Neštěstí v OKD
V únoru zemřel v Dolu Karviná třiačtyřicetiletý horník, kterého v noci asi 1000 metrů pod zemí smrtelně zranil důlní kombajn.
Druhý smrtelný úraz v letošním roce se stal v Dolu ČSM na Karvinsku, s těžbou ale nesouvisel. Čtyřiapadesátiletý zaměstnanec společnosti Moravské montáže nepřežil pád do 16 metrů hluboké jímky. Muž pracoval na rekonstrukci povrchového objektu v areálu úpravny uhlí.
Loni v dolech OKD zemřeli tři horníci, v roce 2008 sedm.
Zranění při práci utrpělo v loňském roce 346 lidí, o 70 méně než předloni. Do bezpečnosti práce OKD investovala v uplynulých dvou letech přes půl miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám