Hlavní obsah

Soud snížil trest muži, který bodl nůž do družky za to, že mu pomalu otevřela

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

K dvacetiletému trestu odsoudil ve středu Vrchní soud v Olomouci 37letého recidivistu Ivo Červenku z Havířova. Nebezpečný recidivista se pokusil zavraždit svou přítelkyni. O dva a půl roku mu tak snížil trest, který mu letos v dubnu uložil krajský soud. Žena útok přežila jen díky včasné operaci.

Foto: Petr Marek, Právo

Ivo Červenka u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Incident se stal loni 21. března v havířovském bytě, který Červenka obýval se svou partnerkou. Při jeho příchodu mu žena neotevřela dostatečně rychle vstupní dveře do bytu, a proto na ni opilý muž zaútočil pěstmi. Při brutálním útoku mu řekla, že přivolala policii. Násilník popadl kuchyňský nůž a družku schoulenou na podlaze bodl velkou silou do zad.

V roce 1999 byl přitom pravomocně odsouzen k 12,5 roku za mřížemi za pokus vraždy a z trestu byl loňského 30. ledna jen podmíněně propuštěn na pětiletou zkušební dobu.

U vrchního soudu se domáhal překvalifikování skutku na ublížení na zdraví. Dožadoval se uložení mírnějšího trestu nebo vrácení věci krajskému soudu. Tvrdil, že žena je nevěrohodná s tím, že měnila výpovědi. Navíc ho prý první napadla sama a právě nožem.

Při přetahování o zbraň se mu pak údajně podařilo nůž získat, a přitom, jak jej držel v levé ruce, ačkoliv je pravák, upadl na záda, partnerka se zhroutila na něj. Na nůž se tak podle této verze nabodla jen nešťastnou náhodou.

 Soud zohlednil přivolání pomoci

Odsouzený násilník poukázal i na to, že ihned po potyčce zraněné přivolal lékařskou pomoc, a tím ji zachránil život, což krajský soud v jeho prospěch vůbec nehodnotil. A právě to nyní soud vyšší instance zohlednil.

„Vina byla Červenkovi jednoznačně prokázána. Krajský soud mu však uložil v tomto případě nejvyšší možný trest, a ten byl s ohledem na zmíněnou okolnost příliš přísný. Z minulého trestu totiž Červenkovi zbývá odsedět ještě 2,5 roku, a protože v souhrnu mu nelze uložit více než 25 let, bylo právě těch 22,5 roku maximem,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám