Hlavní obsah

V červnu zemřelo na silnicích nejméně lidí za 21 let

Novinky, ČTK, Petr Nový

Letos v červnu zemřelo na českých silnicích prozatím 71 lidí, což je nejméně za posledních 21 let. Vyplývá to z předběžných statistik policejního prezidia. Prozatím byl v historii Česka nejméně tragickým měsícem loňský červen, který na silnicích nepřežilo 79 osob.

Článek

Oproti tomu nejtragičtějším červnem ve sledovaných letech byl ten v roce 2003, kdy zemřelo podle statistik policistů 147 lidí. Letošní červen tak pokračuje v příznivé bilanci letošního roku, kdy i předcházející měsíce byly ve srovnání s minulými roky nejméně tragické.

Smutnou výjimkou byl březen, kdy zemřelo více lidí než ve stejném měsíci loni. Letošním nejtragičtějším dnem je prozatím úterý 29. června, kdy se od nehod na silnicích nevrátilo osm lidí.

Dopravní policisté v předstihu varovali před koncem školního roku a začátkem prázdnin, což jsou riziková období na silnici. Naplánovány jsou na prázdniny také stovky dopravně bezpečnostních akcí nejenom na významných silničních tazích.

Představou ministerstva dopravy je, že by letos počet obětí neměl přesáhnout 650 lidí. Loni zahynulo na českých silnicích 832 lidí, což bylo o 160 méně než předloni a zároveň nejméně od roku 1990.

Vysoké počty mrtvých při dopravních nehodách chce ministerstvo dopravy snížit pomocí kampaně Nemyslíš - zaplatíš. Kampaň zahájilo ministerstvo předloni na podzim především na televizních obrazovkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám