Hlavní obsah

Soudce ve žhářské kauze Vítkov odpojil novinářům zvukový záznam

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Překvapivý vývoj mělo úterní hlavní líčení se čtveřici vítkovských žhářů, které pokračuje u ostravského krajského soudu přehráváním pořízených odposlechů. Po námitkách jednoho z obhájců soudce odpojil nahrávací zařízení Českého rozhlasu a České televize, díky kterému měli novináři k dispozici každý den na vyžádání zvukový záznam z hlavního líčení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Soudní líčení probíhá za velmi přísných bezpečnostních opatření.

Článek

Soudce Miloslav Studnička k tomuto kroku přistoupil po krátké poradě se svým senátem poté, co ho o takové opatření požádal advokát Davida Vaculíka Petr Kausta. Ten argumentoval, že média mají více práv než obžalovaní, kteří do vazebních cel záznam odposlechů nedostanou.

„Způsob, jakým jsou ze soudní síně vyváděny informace, není přípustný. Účastníci řízení by měli mít stejnou možnost přístupu k informacím jako média,“ řekl Kausta.

Obhájce na věc přišel cestou do bufetu

Nahrávací zařízení bylo umístěno na chodbě krajského soudu o patro výše a zvuk se do něj dostával prostřednictvím kabelů, napojených do zvukového zařízení soudu v jednací síni. Právě to obhájce kritizoval, navíc tvrdil, že o této formě zvukového záznamu ho soudce neinformoval.

„Dozvěděl jsem se o tom náhodou, když jsem šel do bufetu a viděl jsem tam ten stolek s technikou,“ řekl Kausta.

Nahrávací zařízení bylo přitom jediným způsobem, jak se mohli novináři k odposlechům dostat. Zvukové záznamy, které soud přehrává, jsou kvůli špatné akustice jednací síně téměř nesrozumitelné a sluchátka dostali k dispozici pouze účastníci řízení, nikoliv veřejnost.

Už v pondělí odposlechy ukázaly například to, že se obžalovaní svým činem mezi svými soukmenovci chlubili a sklidili za to od nich i chválu. „Jestli se na to nepřijde, tak to je ta úplně nejluxusnější provedená akce,“ řekl obžalovanému Jaromíru Lukešovi jeho kamarád pouhé dva měsíce po žhářském útoku.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám