Hlavní obsah

Bývalý policejní ředitel je obžalován ze sedmi trestných činů

Právo, Barbora Silná
Liberec
Aktualizováno

Obžalobu pro sedm trestných činů podal v úterý liberecký státní zástupce na bývalého libereckého policejního ředitele Miroslava Dvořáka.

Článek

„Obžaloba je podána pro trestné činy přijímání úplatku, podvodu, porušení služebních povinností o stavu hospodaření a jmění a pro tři trestné činu zneužití pravomoci veřejného činitele,“ řekl Právu státní zástupce Adam Bašný z liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem.

Spolu s Dvořákem obžaloval ještě tři bývalé policejní důstojníky ze zneužití pravomoci veřejného činitele a dvě civilní osoby z pomoci k přečinu zkreslování údajů. Zatímco Dvořákovi hrozí až osm let vězení, jeho podřízeným může soud uložit v případě prokázání viny maximálně tříleté tresty a civilním osobám trest do dvou let vězení.

Rok a půl trvající vyšetřování, spis má 4300 stran

Na vyšetřování případu pracovalo státní zastupitelství od února loňského roku, kdy byl bývalý policejní ředitel zadržen přímo ve svém pracovně a odveden v poutech k výslechu. Následně byli zadrženi i policejní důstojníci z kriminální a dopravní policie. „Vyšetřovací spis má asi 4300 stran,“ konstatoval Bašný.

Na činnost bývalých policistů se několik měsíců před jejich zatčením zaměřila Inspekce ministerstva vnitra. Ta monitorovala jejich pohyb i telefonní hovory. Teprve po shromáždění potřebného materiálu rozhodli vyšetřovatelé o jejich zatčení. Okresní soud v Liberci pak loni poslal obviněného exředitele do vazby. Z té byl po necelých třech měsících propuštěn.

Přísná pravidla pro policisty

Dvořák nastoupil na post libereckého okresního policejního ředitele na sklonku roku 2003 ze stejné pozice v České Lípě. Od samého začátku proslul tím, že zavedl přísná pravidla pro policisty, kterým například prováděl při odchodu z práce dechové zkoušky, anebo jim nechal odstranit ze služeben kavalce. Zároveň jim kontroloval ústrojovou kázeň.

Při rekonstrukcích policejních služeben pak najal civilní zaměstnance, kteří prováděli všechny práce při opravách namísto firem. Policisty také často v civilu kontroloval při nejrůznějších akcích. Po dobu jeho působení ve funkci odešla od liberecké policie celá řada lidí.

Objevily se ale i informace, že se policejní exředitel velmi dobře orientoval v podsvětí. V roce 2008 při výběrovém řízení na post náměstka krajského policejního ředitele v Ústí nad Labem, které nakonec získal bývalý semilský policejní ředitel Milan Franko, neprošel údajně bezpečnostními prověrkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám