Hlavní obsah

Soud zvýšil odškodné za CzechTek 2005 na 100 tisíc

Právo, Novinky, ČTK, Radim Vaculík
Praha

Pražský vrchní soud zvýšil v úterý odškodnění pro dva účastníky CzechTeku z roku 2005 v Mlýnci na Tachovsku kvůli neadekvátnímu zásahu policie. Jeden z nich má dostat 40 tisíc, druhý 60. Ministerstvo vnitra navíc musí oběma uhradit soudní poplatky.

Článek

„Je to pro mě zadostiučinění. S rozsudkem jsem velmi spokojen, protože soud vyhověl mému odvolání,“ uvedl Ondřej Holous, který se jako jediný soudu zúčastnil.

Městský soud v Praze v červenci 2008 rozhodl, že ministerstvo vnitra se má dvěma účastníkům akce za neadekvátní zásah policistů písemně omluvit a zaplatit jim 20 000 a 10 000 korun.

Účastníci technoparty Ondřej Holous a Pavel Kuchař požadovali omluvu a 100 000 korun pro každého z nich. V žalobě tvrdili, že je policisté zasahující na akci napadli a vhodili jim do auta dýmovnice.

Podle prvoinstančního soudu se podařilo prokázat použití slzného plynu proti oběma žalujícím a v případě Kuchaře také to, že ho policista udeřil obuškem. U Holouse útok obuškem prokázán nebyl, a proto mu soud přiznal nižší finanční zadostiučinění než jeho kamarádovi.

Organizátoři technoparty CzechTek si v roce 2005 pronajali kvůli pořádání akce louku u Mlýnce. Majitelé okolních pozemků, po kterých technaři na pronajaté místo přijížděli, na ně podali trestní oznámení.

Situaci poté posoudil státní zástupce společně se soudním znalcem, kteří dospěli k názoru, že účastníci CzechTeku spáchali trestný čin poškozování cizí věci. Policie proti zhruba 5000 mladých lidí opakovaně zasáhla. Několik desítek technařů i policistů bylo zraněno. Zásah vyvolal ostré protesty veřejnosti i debatu mezi politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám