Hlavní obsah

City Elefant vjel před nehodou na výhybku rychlostí 108 km/h, mohl jen 50

– Ústí nad Labem • Aktualizováno

Za pondělní nehodu osobního vlaku v Ústí nad Labem zřejmě mohla nepřiměřená rychlost. Ze záznamu tachografu vyplynulo, že souprava typu CityElefant vjela na výhybku rychlostí 108 kilometrů v hodině, přitom směla jet jen 50. Informoval o tom Jan Kučera z Drážní inspekce, který ale zatím nevyloučil ani technickou závadu na vozidle.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

V úterý ráno postavil vyprošťovací jeřáb vykolejený vlak v Ústí nad Labem zpět na koleje

Článek

Při nehodě zahynul v pondělí odpoledne strojvedoucí a 11 cestujících bylo zraněno. [celá zpráva]

Na vjezdu do jižní výhybny se sice normálně smí jezdit až 120 kilometrů v hodině a až po půlkilometru následuje osmdesátka, jenže tentokrát rychlost omezovalo i návěstidlo. Podle vyšetřovatelů nesvítilo zeleně, nýbrž signalizovalo strojvedoucímu, že má zpomalit a že bude najíždět na výhybku. Pokud prohlídka soupravy neukáže poškození brzd, vina s největší pravděpodobností padne na mrtvého strojvedoucího.

"Nějak tak to nejspíš bude, i když závadu na vozidle vyloučit nemůžeme, takže příčinu nehody zatím nelze definitivně určit," řekl Kučera.

V Ústí nad Labem vykolejil vlak City ElefantVideo: Prima FTV

Jednotky typu CityElefant mají hned několik nezávislých brzdových systémů, včetně vysoce účinné kolejnicové brzdy. Havarovaná jednotka byla vyrobena byla v roce 2001 a přestože byla pátá nejstarší svého typu, technická závada je podle expertů nepravděpodobná. Strojvedoucí podle nich nejspíše omezující signál nečekal a přehlédl ho.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Osobnímu vlaku z Prahy do Ústí nad Labem chybělo do cíle jen pár set metrů, na jižní výhybně v ústecké čtvrti Vaňov ale jeho cesta v 16:47 skončila předčasně. Vlak vykolejil, řídící vůz se naklonil doleva, postupně smetl závory, návěstidlo i trolejový sloup a po asi osmdesáti metrech se jeho hliníková skříň začala trhat o betonovou zídku. Zbytek soupravy se naskládal za něj, ale unikl horšímu poškození. Strojvedoucí zahynul na místě, dva lidé utrpěli těžká zranění.

Mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Pavel Halla v úterý řekl, že se krátce po půlnoci podařilo obnovit provoz na jedné koleji. Opravené není trakční vedení, proto zde vlaky přetahují dieselové lokomotivy.

Podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové tak vlaky nabírají zpoždění. U rychlíků cestující musí počítat se zpožděním asi deset minut, u osobních vlaků pak ještě s o pět minut delším. Halla dodal, že druhá kolej se bude opravovat ještě několik dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám