Hlavní obsah

Muž, který způsobil oběti poranění mozku, dostal podmínku

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Trestní senát Krajského soudu v Hradci Králové ve čtvrtek řešil případ, kdy posezení s kytarou vyvrcholilo potyčkou se smrtelnými následky. Karel Kučera (43) z Nechanic před více než rokem napadl hosta v pivnici a ten na následky poranění mozku později zemřel. Soud Kučeru potrestal třemi roky vězení s odkladem na pět let.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Karel Kučera v soudní síni na lavici obžalovaných

Článek

Soud Kučeru potrestal za spáchání zločinu ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. Součástí verdiktu je i povinnost odsouzeného zaplatit zdravotní pojišťovně a pozůstalým úhrnem více než 2,5 miliónu korun.

Událost se stala před více než rokem ve Starých Nechanicích. V místní pivnici se popíjelo a Kučera se tam s kytarou staral o dobrou náladu. Jenomže nad ránem došlo ke konfliktu mezi ním a dalším hostem, který svědkové nazvali strkanicí. Dosud netrestaný Kučera u soudu vypověděl, že poškozený mu v hádce vyhrožoval, že ublíží jeho dětem, a tak ho udeřil pěstí do tváře.

„On pak odešel. Po nějaké chvíli jsem za ním vyšel na ulici; chtěl jsem se přesvědčit, že je v pořádku. Zahlédl jsem ho, jak leží na zemi a chrčí. Řekl jsem hostinskému, ať raději zavolá policii a záchranku,“ uvedl.

Muž zemřel na následky poranění mozku

Zraněného dvaapadesátiletého muže lékaři umístili v hradecké nemocnici na oddělení JIP neurochirurgické kliniky. Měl mj. rozsáhlý krevní výron pod lebeční plenou nad mozkovou polokoulí s úrazovým otokem mozku a ložiskovým krvácením. Podrobil se opakované operaci a pak v kómatu skončil v LDN v Hořicích. „Tam 23. listopadu zemřel v příčinné souvislosti s uvedeným poraněním mozku,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Kučerovi naměřili kolem tří promile alkoholu v krvi, ale ani ostatní nebyli střízliví.

Obžalovanému hrozilo až osm let, předseda trestního senátu Miroslav Veselský však konstatoval, že Kučera je velmi fixovaný na své děti a mohl cítit velký strach z toho, že poškozený své výhrůžky splní.

„Soud proto využil možnosti, kterou poskytuje nový trestní zákoník a použil ustanovení o omluvitelné pohnutce. Věřím, že obžalovaný ocení dobrodiní zákona a napříště se vyvaruje dalších excesů,“ řekl soudce.

Verdikt není pravomocný, i když Kučera trest přijal a lhůtu si ponechal jen ohledně výroku o náhradě škody. Faltusová se k trestu nevyjádřila.

Reklama

Výběr článků

Načítám