Hlavní obsah

Policie chystá na prázdniny stovky kontrol na silnicích

Novinky, Petr Nový

Zvýšený dohled na hlavních silnicích a velké množství bezpečnostních policejních akcí čeká na motoristy o letošních letních prázdninách, jelikož červenec a srpen jsou na silnicích vůbec nejrizikovější měsíce v kalendářním roce. Policie na konci školního roku také dohlédne na okolí škol.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Článek

Policie se jako každý rok na měsíce školního volna připravila. V posledních dnech školy se hlídky policistů zaměří hlavně na bezpečnost v okolí škol. Současně však vyzývá řidiče, aby u školských zařízení dávali větší pozor na chodce.

Během celých dvou prázdninových měsíců zvýší dopravní policie dohled na dálnicích a silnicích prvních tříd. Současně budou nezávisle probíhat speciální dopravně bezpečnostní akce, kterých jsou v zemi naplánovány stovky. Větší množství policistů na silnicích řidiči zaznamenají hlavně v pátek a neděli, kdy je provoz nejsilnější.

Prázdniny 2009 - 150 mrtvých při nehodách

Policie má ke zvýšené prázdninové aktivitě na silnicích důvod. Loni během července zemřelo při více než 12 tisících nehodách 150 lidí, dalších 748 bylo zraněno těžce a 4821 lidí lehce. Alkohol hrál roli u více než tisícovky karambolů.

Příčiny nehod v době prázdnin jsou zejména nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost či nepoužívání bezpečnostních pásů. Častým problémem je také nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění.

Děti o prázdninách častěji jezdí na kole a nepoužívání ochranné přilby může mít tragické následky. Důležitou roli hrají také reflexní prvky na oblečení. Velkým rizikem je pohyb dětí u vodních ploch a řek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám