Hlavní obsah

Kmotra kmotrů chtěli kumpáni vysvobodit z vazby

Právo, Radim Vaculík
Praha

Výjimečně přísná bezpečnostní opatření, která provázejí probíhající soudní jednání s údajným kmotrem kmotrů ruskojazyčných mafií Andranikem Soghojanem v Praze, mají podle informací Práva vážný důvod.

Foto: ČTK

Andranik Soghojan, tzv. vor v zakoně nebo kmotr kmotrů, u soudu

Článek

Jsou reakcí na plány jeho přívrženců připravit jeho útěk z vazby. Právu to ve středu potvrdilo několik důvěryhodných zdrojů z bezpečnostních složek.

„Dostala se k nám informace, že se jej chystali násilně osvobodit, a to dokonce přímo z budovy věznice,“ řekl ve středu Právu policejní zdroj, který je s případem seznámen.

Na možnou hrozbu prý upozornila BIS, a tím plán zřejmě zhatila. O neuskutečněné akci se zmiňuje i včera zveřejněná výroční zpráva této tajné služby. „BIS informovala o tom, že spolupracovníci zatčeného se neúspěšně pokoušeli o propuštění svého vůdce z vyšetřovací vazby nelegálním způsobem,“ píše se v ní.

BIS ve zprávě rovněž upozorňuje na údajné korupční prostředí v českých věznicích, kde se někteří vězňové pokoušejí pomocí úplatků získat různé výhody, požitky, ale i dosáhnout svého propuštění. To byl podle jednoho ze zdrojů Práva i případ tzv. vora v zakoně (viz sloupek).

Jeho advokát Julius Kramarič považuje zprávy o chystaném osvobození svého klienta za nesmysl.

Extrémní bezpečnostní opatření u soudu s vorem v zakoněVideo: Novinky

„Nikdy se nic takového neplánovalo, nedělo, a ani to nikoho nenapadlo. Ani s klientem jsme na toto téma nikdy nehovořili,“ prohlásil Kramarič.

Ani mluvčí vězeňské služby Robert Káčer ve středu neměl o chystaném útěku Soghojana žádné informace. Na druhou stranu ale potvrdil, že na základě poznatků od policie a dalších složek bylo nutné přijmout ve věznicích, kde Soghojan a jeho pět spoluobžalovaných sedí, zvýšená bezpečnostní opatření.

Soghojan byl po svém zatčení loni v březnu a obvinění, že zorganizoval vraždu a pokus o další, umístěn do vazební věznice na Moravě.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

Několik dnů před nynějším hlavním líčením jej pak převezli do pankrácké věznice, která sousedí s pražským vrchním soudem, kde jednání tento týden běží. Soghojan prý mimo celu chodí jen spoutaný a v doprovodu dvou strážných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám