Hlavní obsah

Trojice lupičů z chomutovské Raiffeisenbank dostala dohromady 34 let

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ústecký krajský soud ve středu poslal do vězení dohromady na 34 let trojici lupičů, kteří spolu s třemi kumpány v prosinci 2007 přepadli chomutovskou pobočku Raiffeisenbank. Muži, z nichž někteří za sebou mají službu v armádě, byli odsouzeni za loupež a dva z nich i za braní rukojmí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Odsouzení za loupež v chomutovské Raiffeisenbank dostali dohromady trest 34 let. Vpravo Michal Rigan, uprostřed Viktor Todorovič a zcela vlevo Milan Schäfer.

Článek

Michal Rigan dostal 10 let za loupež, Viktor Todorovič 12 let za loupež a braní rukojmí a za stejné činy byl odsouzen ve stejné délce trestu i Milan Schäfer. Michal Benda, Milan Schimmerle a Ludvík Vlček byli zproštěni obvinění, protože jim nebyla loupež prokázána.

Při zřejmě nejdramatičtějším přepadení peněžního ústavu v Ústeckém kraji za poslední roky si lupiči odnesli přes sedm miliónů korun.

Tři z lupičů byli elitními vojáky, měli speciální výcvik a za sebou mise v Bosně a Hercegovině a Kosovu. Soud začal za mimořádných bezpečnostních opatření už loni v září.

Podle státní zástupkyně muži, kteří přepadli banku, znali dobře prostředí, protože jeden z obžalovaných tam dříve sloužil. V obžalobě při začátku procesu uvedla, že do banky v den přepadení vstoupili tři ozbrojení muži, kteří zde z trezoru sebrali přes 7,3 miliónu korun. Při útěku z banky prý s sebou vzali jednoho muže jako rukojmí a vyhrožovali policistům a strážníkům, kteří na základě oznámení přijeli situaci v bance zkontrolovat.

Při útěku z banky muži využili dýmovnice a speciální kovové ježky, které házeli po policejních vozech. Todorovič po vozidlech s policisty střílel. Během přestřelky byl jeden z policistů zasažen do ramene a dalšího fragment střely zranil na ruce.

Obžalovaní pak za Chomutovem odstavili a zapálili ukradené auto, ve kterém prchli, a propustili rukojmí. Někteří podle obžaloby ujeli připravenými vozy, další se skrývali do druhého dne v okolí. Policisté jejich dopadení oznámili předloni v říjnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám