Hlavní obsah

Za pokus vraždit mačetou dostal cizinec 10 let

Právo, Svatava Hernandezová
Plzeň
Aktualizováno

Na deset let poslal v úterý plzeňský krajský soud 38letého Tam Vo Minha vietnamské národnosti za pokus vraždit mačetou, kterého se dopustil na svém krajanovi. Po odpykání trestu navíc bude vyhoštěn z ČR na dobu neurčitou. Rozsudek není pravomocný, Minh se na místě odvolal.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Tam Vo Minh v doprovodu eskorty na chodbě soudu.

Článek

Podle spisu Minh loni v prosinci v pronajatém pokoji v Horšovském Týně opakovanými údery replikou samurajského meče napadl 33letého Vietnamce. Ten utrpěl řadu sečných ran v oblasti hlavy, krku a rukou, které mu způsobily vážné zlomeniny. Byl přímo ohrožen na životě, ale zachránila ho rychlá zdravotní pomoc.

Minh se hájil tím, že poškozený si přinesl mačetu, aby po něm vymáhal splacení půjčky. „Bál jsem se, tak jsem mu mačetu sebral a oháněl se s ní, neuvědomuji si, že bych ho zranil,“ řekl před soudem.

Soud nemá důvod mu nevěřit. Vypovídal vždy shodně na rozdíl od žalovaného
soudce Tomáš Bouček

V průběhu hlavního líčení ale připustil, že je možné, že máchal zbraní proti poškozenému a možná mu zranění způsobil. Naproti tomu napadený muž vypověděl, že přišel na smluvenou schůzku s Minhem. Po vstupu do pokoje ale Minh zhasl a když rozsvítil, napadl ho bez důvodu mačetou. Zároveň popřel, že by mezi nimi šlo o vymáhání nějakých finančních závazků.

„Soud nemá důvod mu nevěřit. Vypovídal vždy shodně na rozdíl od žalovaného, který svou výpověď měnil a přizpůsoboval důkazům,“ uvedl předseda senátu Tomáš Bouček.

Soud kvalifikoval čin jako pokus vraždy v nepřímém úmyslu, a protože je předpoklad, že je u Minha náprava možná, uložil mu trest na spodní hranici trestní sazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám