Hlavní obsah

Žena porodila přímo v sanitce

Právo, Pavel Karban
Bohumín

Přímo v sanitě porodila syna v neděli časně ráno třiadvacetiletá žena z Bohumína na Karvinsku. Sanita s ní nestačila dojet do nemocnice, a tak dítě přišlo na svět někde mezi Bohumínem a Karvinou.

Článek

O rodičce se záchranáři dozvěděli po třetí hodině ranní. „Podle hlášení na tísňovou linku jevila pacientka známky počínajícího porodu. Sanitka dorazila na udanou adresu během pěti minut a posádka připravila ženu k transportu do porodnice v karvinské nemocnici,“ uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Během cesty před Orlovou však začala pacientka náhle rodit. „Záchranářce proto nezbylo nic jiného, než porod provést přímo v sanitním vozidle. Než na místo dorazila povolaná posádka s lékařem, dítě již bylo úspěšně porozeno,“ popsal s tím, že chlapeček však nedýchal a jeho stav vyžadoval okamžité odborné ošetření.

"Záchranářům se podařilo u novorozence zajistit spontánní dýchání, provedli další ošetření miminka i maminky a oba převezli do nemocnice v Karviné-Ráji,“ doplnil Humpl.

Podle něj to ale nebylo v neděli v kraji jediné dítě, které přišlo na svět až nečekaně rychle. V neděli odpoledne byla posádka Územního střediska záchranné služby volána i k rodící ženě v Ostravě.

V tomto případě v okamžiku, kdy na místo dorazila sanitka, bylo dítě už na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám