Hlavní obsah

Koalice chce zabrzdit přechody policistů do privátní sféry

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté a příslušníci tajných služeb by napříště neměli ze služby přecházet i s cennými kontakty a citlivými informacemi přímo do soukromé sféry jako dosud. Shodli se na tom v pátek experti ODS, TOP 09 a Věcí veřejných při dalším kole vyjednávání o programu plánované koaliční vlády.

Článek

Odchodům elitních detektivů, policejních manažerů nebo zpravodajských důstojníků ze služeb státu rovnou do privátního sektoru mají podle zástupců jednotlivých stran zamezit tzv. konkurenční doložky.

Ty by lidem z policie a tajných služeb zakazovaly po odchodu do civilu po nějaký čas pracovat pro nikoho jiného kromě státu.

„Jde o ochranu cenných znalostí a kontaktů, ale i vzdělání a know-how, které získali během své služby za peníze státu,“ řekl k tomu člen vyjednávacího týmu za ODS Zdeněk Zajíček.

Zároveň dodal, že stát by si měl vyškolené a zkušené policisty a zpravodajce alespoň nějakou dobu nechat ve svých službách. Podobné řešení už přitom v minulosti navrhovala i ČSSD, ale ministerstvo vnitra vedené Ivanem Langerem z ODS to odmítalo.

Právě za Langera přitom do privátního sektoru odešlo vedle desítek řadových detektivů takřka celé vedení elitních policejních útvarů.

Kubice založil vlastní agenturu

Např. někdejší šéfka citlivými informacemi nabité protikorupční policie Renata Strnadová zamířila do advokacie, ředitel protimafiánského útvaru Jan Kubice si se svým tehdejším náměstkem Hynkem Vlasem založil soukromou bezpečnostní agenturu.

Z minulosti je známý také případ někdejšího šéfa civilní kontrarozvědky, tedy Bezpečnostní informační služby, Karla Vulterina, který po svém odchodu z kontrarozvědky našel nové zaměstnání v kasinu.

Ve státních službách se vládě ODS před dvěma lety nepodařilo udržet ani odvolaného ředitele zahraniční rozvědky Karla Randáka, který po svém odchodu do civilu přešel do otevřené války s představiteli ODS.

Stál např. loni za kauzou Toskánsko, když médiím poskytl fotografie tehdejšího premiéra Mirka Topolánka na luxusní dovolené v Itálii v obklopení vlivných lobbistů a byznysmenů.

Kromě konkurenčních doložek se včera vyjednavači vládní koalice shodli také na zavedení tzv. rotačního principu na manažerských postech uvnitř policie. Každý funkcionář by tak byl do funkce jmenován na určitou dobu, po jejímž uplynutí by přecházel na jiné místo.

„Zamezilo by se tak tomu, aby byl někdo např. 20 let šéfem jednoho policejního okresu, což může nahrávat klientelismu,“ vysvětlil Zajíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám