Hlavní obsah

Za popravou expolicisty mohlo být podnikání, politika i vydírání

Právo, Petr Kozelka, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Co stojí za vraždou někdejšího elitního policejního detektiva, kterého zatím neznámý pachatel doslova popravil v pondělí večer nedaleko jeho domu v Brně-Žebětíně? Mstící se gangsteři, nespokojení obchodní partneři, nebo má krvavý čin vyděračské, nebo dokonce politické pozadí? Takové otázky si nyní kladou policejní vyšetřovatelé.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle informací Práva je zatím zřejmé pouze to, že v hustém podrostu v prudké zatáčce v ulici Prokopův kopec čekal na přijíždějícího sedmačtyřicetiletého podnikatele zabiják profesionál.

„Za takovou akci se neplatí sto tisíc nějakému náhodnému Ukrajinci, všechno nasvědčuje tomu, že se skutečně jednalo o práci profesionála, za kterou se platí několikanásobně víc, klidně v šestimístné cifře,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj.

Po odchodu od policie před necelými šesti lety se muž, jehož jméno je redakci známo, ale které kvůli náhubkovému zákonu nesmí být zveřejněno, vrhl na podnikání. A využíval podle všeho kontakty, které nashromáždil za svého působení u policie. A styky měl podle informací Práva na obou stranách pomyslné barikády.

„U kolegů policistů, kteří o něm možná na veřejnosti mluví v superlativech, neměl ve skutečnosti nejlepší pověst a byl spojován v souvislosti s podezřením z korupce. Byl takříkajíc odejitý z hospodářské kriminálky na detektiva u krajského ředitelství, ale byly s ním i tam problémy, pohyboval se na hraně, když zřejmě dokázal osobně využívat důvěrnosti, které z vyšetřování znal. Nakonec odešel sám poté, co mu to bylo naznačeno jako nejlepší řešení,“ dodal pro Právo zdroj obeznámený s případem.

Možný i politický motiv

„Snažil se obchodovat se vším, i s informacemi, takže nelze vyloučit kupříkladu politický motiv, ale půjde zřejmě spíš o obchodní spory nebo možná vydírání,“ upřesnil zdroj ke spekulacím, že zastřelený muž, ač na kandidátce zemanovců, měl velmi dobré kontakty na jihomoravskou ODS, a dokonce se prý pokoušel lobbovat ve prospěch obžalovaného starosty brněnské městské části Žabovřesky Aleše Kvapila z občanských demokratů.

Jak vyplývá z informací z obchodního rejstříku, firma zavražděného expolicisty nepatřila zrovna mezi „zlaté doly“. V roce 2006 vykázala firma příjem z hlavní činnosti 670 tisíc, o rok později 1,1 miliónu a v roce 2008 pak 395 tisíc. Přesto si muž mohl dovolit bydlení v novém rodinném domě ve vyhledávané brněnské lokalitě a jezdil v luxusním voze.

Sídlo dvou firem, ve kterých figuruje podnikatelovo jméno, je na vyhledávaném místě jen několik metrů od brněnské budovy Nejvyššího státního zastupitelství a sousedí přes ulici s krajským soudem.

Po útočníkovi, který měl mít na hlavě kapuci, zatím policie marně pátrá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám